torsdag 8 september 2016

Prata i smågrupper och skriv en kommentar

Idag ska jag prata med de sista eleverna om deras berättelser och under tiden vill vi att ni jobbar i smågrupper som jag kommer att bestämma. Ni ska läsa det här uttalandet som Arkan Asaad har gjort och sedan skriva gruppens tankar om det citatet här på bloggen:




Arkan Asaad säger:


Det är universella frågor jag skriver och talar om. Många kan veta hur det är att växa upp i en familj med dåliga relationer. Det kan handla om att familjen tvingar dig att välja samma utbildning som föräldrarna gått och generationerna innan, men han/hon/hen vill egentligen till Stockholm för att bli skådespelare MEN DET ÄR SKAM.


Samma sak gäller för den person som vill välja sin sexualitet men föräldrar/omgivning accepterar inte det. Eller någon annan som vill får inte välja sin kärlek men tvingas in i ett äktenskap. Eller ämnen som försoning. Eller uppbrott. Eller meningen med livet. Eller självskadebeteende.
Tills imorgon kan ni också kolla på den här bedömningen som vi kommer att använda när några av er kommer att få göra pratuppgift för mig eller Liselotte. Förstår ni alla bedömningsdelar? Vad behöver du tänka särskilt på i ditt prat?


Bedömning av Muntlig produktion


”Stjärnlösa nätter”


Datum: ____________


Namn:__________________________


Kontakt med lyssnaren:     


Tydligt: (lätt att förstå)     


Sammanhängande: (struktur)     


Flyt: (inga långa pauser, god textbindning)    )


Uttrycker sina tankar och motiverar:                     


Rätt verbformer:     


Variation ord:     



Variation meningar:

 /Sofia 


8 kommentarer:

  1. Vi tänker att det är viktig att barnen och föräldrarna samarbetar tillsammans, eftersom barnen behöver tips och råd för att bestämma deras framtid. Föräldrarna måste intresserar sig om barns intressen från barnsben och hjälper dem för utveckla deras talanger. Föräldrarna får inte bestämma över sina barns framtid, för att om föräldrar tvingar sina barn att göra något som de inte vill, då ska de misslyckas.
    Olena, Ruba, Ahmad, Mariam.

    SvaraRadera
  2. Den dåliga relationen mellan föräldrarna påverkar barnen som inte ska ha en självförtroende. Då ska barnen inte bestämma sig själv, utan föräldrarna bestämma över sina barn. I så fall ska föräldrarna välja sina barns utbildning och framtid och barnen ska inte ha förmåga för att bestämma sig själv. Eftersom värja generation har egna tanker och traditioner som orsaker en generationsklyfta som resulterar en konflikt mellan dem. Till slut måste föräldrarna förstå att barnen har förmåga att välja sitt liv för att undvika den här konflikten.
    Moustafa, Hassan, Ghebrehiwet och Salim.

    SvaraRadera
  3. Vi tänker att man måste ha valfrihet på sitt liv, eftersom man vet själv vad är bra eller dålig för sig . Då tar man ansvar för sina beslut.
    Det är orättvis att man väljer istället av dig för äktenskap eller utbildning. Tvärtemot vad som författare skrev i citatet.

    (Mahmoud, Nasser, Rawaa, Fadwa)

    SvaraRadera
  4. Ayman32, Ali, Sozi, Sosan och Meron.


    Vi tror att föräldrar ska sitta med sina barn och ge råd eller visa vägen för dem, för att de kommer inte klara sig enligt deras föräldrars förhoppningar.

    De flesta tror att det är inte ok att byta sexualitet, eftersom man vara som den första sin sexualitet därför man kommer kanske misslyckas operationen och den tar lång tid. Man kan inte ändra sig och det är svårt att stå emot samhället eftersom många ska mobba honom.

    Men några tror att det är ok att byta sexualitet därför att många är födda som män men de känner sig som kvinnor och tvärtom. Det är allas frihet.

    SvaraRadera
  5. Arkans tal är väldigt viktig som visar en djup mening om de hindarna som han har haft
    i sitt eget liv eller i den karaktärs som han har skapat i sin roman. Två huvudfaktorer har bidragit att forma den stora snöbollen (konflikten) och de är: kulturella motsättningar och generationsklyftan
    mellan sina föräldrar och honom. Jag tror att det är en universell fråga som korsar gränsen och måste fokuseras på. Det spelar ingen roll om personen kommer från öst eller väst, på grund av chocken kommer att hända när det är brist på omgivande medvetenhet. Vi, som är invandrare , tycker att det är våra problem att integrera oss genom att anpassa till den nya kulturen.
    Arkan har markerad det här problemet genom att utbilda andra människor. Valfrihet är den första sak som barnen måste ha, eftersom den är en grundläggande sak att upprätta barnets personlighet.
    Basem och sig själv

    SvaraRadera
  6. Ayman32
    Arkan Asaad ställde jätteintressanta frågor, som många tänker på. Jag tror att mening med livet är den viktigaste frågan, eftersom den gäller allting.
    Många undrar vad kommer att hända efter detta liv, men de tänker inte på livet som de lever.
    Alla saker tar dess värde från behovet och bristen. För nu allt är lätt att få i Sverige t.ex. vatten, mat, kläder o.s.v. men en sak som finns inte varken i Sverige eller i hela världen.
    Alla föddes och kort därefter man dör. När man frågar en gammal gubbe eller gumma svarar de alltid att livet var för dem en liten stund. Man känns oroligt när man alltid lyssnar samma svar ett efter ett.
    Tiden har mest värde. Livet är en tid som börjar för oss som foster och slutar när döden hälsar på oss.
    Vi kan ställa Arkans fråga på annat sätt istället ”Vad är mening med livet?”, så blir frågan. Vad är mening med tiden? Då är det lättar att svara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman32
      Självrättningen:
      " kort därefter man dör." blir kort därefter dör man.

      "När man frågar en gammal gubbe eller gumma svarar de alltid att livet var för dem en liten stund. blir när man frågar en gammal gubbe eller gumma om livet svarar de alltid att det var för dem som en liten stund.

      Jag orkar inte mer. god natt!

      Radera
  7. Ayman32

    Arkan Asaad ställer jätteintressanta frågor, som många tänker på. Jag tror att mening med livet är den viktigaste frågan, eftersom den gäller allting.
    Många undrar vad kommer att hända efter detta liv, men de tänker inte på livet som de lever.
    Alla saker tar dess värde från behovet och bristen. För nu allt är lätt att få i Sverige t.ex. vatten, mat, kläder o.s.v. men en sak som finns inte varken i Sverige eller i hela världen.
    Alla föddes och kort därefter dör man. När man frågar en gammal gubbe eller gumma om livet svarar de alltid att det var för dem som en liten stund. Man känns oroligt när man alltid lyssnar samma svar ett efter ett.
    Gamlingars prat betyder att tiden har mest värde och livet är en tid som börjar för oss som foster och slutar när döden hälsar på oss.
    Så vi kan ställa Arkans fråga på annat sätt. ”Vad är mening med livet?”, blir frågan: vad är mening med tiden istället. Då är det lättare att svara.

    SvaraRadera