tisdag 1 september 2015

Färdiga artiklar och läsförståelse

Idag fick ni jobba lite på egen hand första lektionen, när jag var i gymnasiegruppen. Arbetet med att bearbeta era artiklar utifrån responsen från en annan grupp verkade ha gått bra. Nu har alla lämnat in en ny version på Fronter - bra jobbat!


Ni läste sedan en nyhetsartikel om en olycka på Oxelgatan och jag tror att ni fick med er flera nya ord och uttryck från den. Vilka nya ord kommer ni ihåg? I grupp svarade ni på frågor till artikeln och jag gick runt och kollade med de flesta att ni hade förstått.


Tills imorgon ska ni skriva svar på de "rosa frågorna", som ni jobbar med enskilt och det är frågor där man måste läsa mellan raderna, dra egna slutsatser och förklara/motivera hur man tänker. Lämna in era svar på papper eller på Fronter i mappen "Oxelgatan - reflekterande frågor" innan lektionen imorgon. Vad menar jag med att reflektera? Och vad betyder det att läsa mellan raderna? För er som inte var här idag, kan ni få uppgiften vid nästa tillfälle.


Vi ses!
Förresten, på fredag kommer det inte att bli någon lärarledd lektion, men ni kommer att ha uppgifter att jobba vidare med själva eller kanske i grupp här eller hemma. Ny tidningstext är på gång, nämligen reportage! Har ni någon idé vad det är?


/Sofia

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Reflektera frågorna betyder Tänk igenom vad det betyder.

    Läsa mellan raderna betyder Vad menar personen egentligen, är hon ironisk, sadistisk eller ljuger hon.

    Repotage betyder att man berättar om en händelse i tv eller i tidningen, man kan göra en rapport om en olycka tillexempel.

    Vi ses!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är rätt att ett reportage kan vara i tidningen eller på tv men vilken skillnad är det på en artikel och ett reportage?

      Radera
    2. Skillnaden mellan artikel och reportage som jag tycker: en artikel har mer små detaljer och det är längre än reportage och artikeln ser ut mer som fakta men på litterär stil, tillskillnaden av reportage, som förmedla evenemang på ett kort sätt och de säger på reportage bara viktiga punkter på händelse.

      Radera
    3. Hmm.. Lite mer tvärtom!:)

      Radera