torsdag 10 september 2015

Häftigt besök idag

Det var ett häftigt besök vi hade idag, tycker jag! :) Vad tyckte ni? Vi fick alltså besök av journalisten Anders Brage, som jobbar på Bärgslagsbladet/Arboga tidning (www.bblat.se) och han berättade en hel del om vad som är viktigt i sitt arbete på tidningen. Han sa t.ex. att:


- Bilder är det som lockar mest i ett reportage och att bildtexter är jätteviktiga. Vissa människor tittar bara på bilderna och läser bildtexterna och struntar i resten.
- Det näst viktigaste är rubriken. Om man hittar en intressant rubrik och har bra bilder, så finns det större chans att folk läser hela reportaget.
- Man måste tänka på att de som läser en tidning har väldigt olika ålder och olika erfarenheter, så man måste vara jättetydlig, men ändå inte förklara som att läsaren vore korkad.
- Ett reportage har stort fokus på personerna och platsen. Det är dessa som ska få stor plats i texten.
- Man kan skriva reportaget i vilken ordning man vill, eller det som passar en själv bäst. Anders skriver alltid i den ordning som det kommer i texten - rubriken först, sen ingressen och sen brödtexten. Men han ändrar mycket under "resans gång".
- De har speciella program på redaktionen för att skriva sina artiklar, alltså mallar som de följer.




Han berättade ju varför det kallas för "brödtext". Det hade ju något med bröd att göra. Förstod ni det?


Anders gick runt och gav små tips till er i ert skrivande av era reportage om skolan. Jag hörde bara lite av det han sa, så vad fick ni för tips?


Nu väntar vi med spänning på hans reportage i Bärgslagsbladet om det här besöket! Kanske kommer det redan imorgon och i så fall tar jag och Liselotte med tidningen till klassrummet och jag lovar att alla ska få varsin kopia av reportaget. Vi ses då! Ni får alltså jobba vidare imorgon på lektionen, på måndag är det inga lektioner (men öppet på skolan) och sista lektionstillfället att jobba med reportagen blir på tisdag. Sen behöver ni inte lämna in reportagen förrän fredagen den 18/9.


/Sofia :)

3 kommentarer:

  1. Hej! Det är Somayeh som testar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Somayeh ..Välkommen!
      Säg till oss om du behöver hjälp någon gång. ��
      Noor

      Radera
  2. Jag kommer aldrig att glömma varför kallas det för brödtext.
    Han sa till mig att det är bättre om man skriver en bildtext från texten. (Det var min tips )

    SvaraRadera