onsdag 23 september 2015

Mer insändarjobb


Vi jobbade vidare genom att ni fick ge respons på varandras insändare. Vi fick av tidsskäl  lov att fokusera på strukturen och fick lämna de språkliga bristerna därhän. Vet ni vad det betyder?
Det är viktigt att ni kommer i tid imorgon eftersom ni kommer att få visa vad ni kan!
Ni kommer ni att få en enskild uppgift som avslutning på temat. Det är dock ingen idé att ni börjar fundera på vad ni ska skriva om. Ni får inte välja själva utan Sofia och jag har bestämt ämnet.
Ni ska tänka på att presentera åsikten tidigt och att använda minst ett faktaargument och ett känsloargument. Ni ska också bemöta minst ett motargument och glöm inte att skriva en uppmaning i slutet.
Ni får använda lexikon och hämta inspiration från andra insändare. Här nedan har jag klippt in några av era "parinsändare". (Vissa delar ser lite konstiga ut, men det är webbsidan som ändrar :(.)
Längst ner i detta inlägg har jag lagt en kopia på bedömningen, så att ni kan titta på den. Vi kommer att gå igenom den lite snabbt innan ni får börja skriva.
Trevlig kväll :)
Liselotte



Mycket fetthalt i snabbmat

Jag ser just nu att det är många som äter snabbmat varje dag. Jag anser att man ska äta mindre snabbmat för att få bra hälsa. Jag läste på tidningen att 30% av alla tumörer i brösten, prostatan och grovtarmen har att göra med vad vi äter, risken med snabbmat är att få farliga sjukdomar.

För det första det finns mycket kalorier i pizza, hamburgare, kebabtallrik.  Människorna måste behålla sin hälsa och inte gå upp i vikt.

För det andra finns inte så mycket näring i snabbmat som vitaminer och proteiner.

För det tredje skulle det bli dyrare för människor att köpa snabbmat varje dag.

Det finns också många människor som jobbar och de hinner inte att laga mat hemma så det är lättare att de köpa snabbmat. Men de kan bestämma att köpa någonting som är bättre t. ex sallad med räkor istället för pizza.

Ni måste sluta köpa snabbmat och tänk på ungdomarna och barnen, för att det finns risker att de bli tjocka och sjuka i framtiden.

Mitt förslag är att restaurangen eller gatukök, de måste hitta något nytt mat med näringsinnehåll och mindre kalorier.

Dessutom ni kan tänka på att köpa mindre snabbmat och ät grönsaker istället för snabbmat.



Razieh, Somayeh, Mays

 

Rökning måste bli olagligt!

Varför rökar ni om ni vet rökning är dödlig?
Tobaken är liksom de andra sorter av drog men det är helt lagligt  aven om mer människor dog av rökning än alla andra droger.

Rökare skada inte bara sig själv utan alla som andas in de giftiga substanser. Varje år dör ca: 12000 människor på grund av rökning i Sverige.

De säger att det är personlig frihet men de skadar hela samhellet. Jag vill inte att mina barn ska bli missbrukare och ta livet av sig själva alltså de flesta av rökning missbrukare börjar att röka i tidig ålder och då kan de inte sluta till innan sin död.

Staten måste göra det olagligt att köpa cigaretter för alla som födde efter 2000 så ingen av de nya generationerna blir tobakslav.

Danny, Lina och Mahmoud

 



 
Hur är det med körkortet i Sverige!

Varför är det så dyrt om man vill ha ett körkort. Det sämst att är det finns

olika priser i olika trafikskolor. Det är svindyrt jämförelse med andra länder

som USA kostar det (60$) , Australia (60 AUD) och arabiska länder ca

(300$). Trots att körkortet är jätteviktigt för allt man vill göra.

För det första öppnar det flera områden för jobbet och arbetsgivare föredrar

personer som har körkort istället för de andra som inte har det, så man

måste ha körkort när man söker jobb.

För det andra är det så dyrt om man vill köpa biljetter när man vill åka

någonstans och det tar längre tid när man åker buss eller tåg.

Vi som bor här i Sverige uppmäning vägverket att minska och förena priser

i trafikskolor.

Noor&Hiba

 

Sluta röka nu!

Vi är upprörda över rökare. Många människor i världen börjar redan röka som ungdomar. Det röker även kvinnor som sedan ska planera att ha barn. De har ingen hänsyn till de andra i sin omgivning.

Vårt förslag är att den giftiga rökningen kommer att bedöma som ett straffbrott.

Den första anledningen är att det skulle vara bättre för hälsan. Sjukvården i samhället skulle spara pengar som alla sjuka rökare behöver nu och använda på andra sätt.

Den andra anledningen är att vi behöver tänka på miljön. Skulle det vara otroligt skönt om vi skulle andas fräsch luft?

Dessutom rökare som slutar röka, kan spara mycket pengar och kan resa till hela världen istället.

Vi uppmanar regeringen att ändra detta i lagen!

                                                                                                                                                     Arga icke-rökare

 

Sitt inte hemma!

Jag har observerat att många sitter hemma i hösten och har samma rutin varje dag. Det är hösten så finns det några soliga dagar. Det menas att vi kan går picknick och njuter höstens skön väder.

 Jag tycker att man ta en paus av rutin och gå tillbacka till naturen för att få energi! Att man tar avstånd av teknologin och koncentrerar sig på sig själv för att koppla av.

Det handlar inte om hösten bara, det också kan vara i alla årstider. Jag håller med att det kanske är för kallt eller varmt men det är alltid så! När det blir kallt så tar man på varma kläder och går ut, stå inte stilla, röra dig och ta frisk luft. När det blir varmt så går man ut och badar och njuter solen.

 Det viktigaste att man inte sitter hemma hela tiden och kvittar det vilken årstider det är. Välja en dag och planera något kul.

 Jag tycker att det är mycket bättre än att man sitta hemma. Då blir man fri från vardagsproblemen och stressen. Det är bra för hjärnan och hela kroppen. Alla naturens årstider är roligt och ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”.

Naturälskare.

Sluta röka i skolans område

Många röker inom skolans område, trots att de vet att det är förbjudet. I min skola finns det många som röker och under rasten går alla ut för att röka inom området, fast vi har fått information flera gånger om att det är rökförbud inom skolans område.

 

För det första står det i lagen att man inte får röka i skolans område eller nära lägenheter som finns i skolans område man ska gå minst 15 meter från skolans område. Vi vet att det är många som inte håller med och de tänker inte gå 15 meter från skolan för att röka, men det är en lag som vi måste följa.

 

För det andra skulle parkarbetare slippa städa efter alla de som kastar fimpar på marken

och det skulle se fint ut om man inte kastade fimpar på marken och det är också bra för miljön.

 

Dessutom finns det en lägenhetsbyggnad och de ska slippa lukten av rökning och de ska inte behöva utsättas för brandrisk. Vi vet att de som bor här håller med oss och vi tror att de har gjort många klagomål om rökning.

 

Vårt förslag är att de som röker i olagliga områden får böter och kommunen har också ansvar att informera de som kommer från andra länder. Då vill vi säga:

Sluta röka i skolans område!

 
                                                                                                     En som hatar rökning





Bedömning:

 

Åsikt:  

Känsloargument:      

Faktaargument:  

Motargument:     

Uppmaning:     

Egna erfarenheter:   

Variation meningar: □                                                                  

Variation ord:                                

Tydligt (går att förstå): 

Sammanhängande med flyt: □

Anpassat till mottagare:                

Struktur (rubrik, början, mitt, slut, signatur):                           

Skrivregler (t.ex. punkt, kommatecken, stor bokstav, stycken, stavning):

Grammatik: □

1 kommentar:

  1. Jag missade en av de viktigaste lektioner, tror jag .Men jag hade en viktigt tid hos tandläkaren, så jag hoppas att jag kan klara mig imorgon med den nya uppgiften.
    Vi ses imorgon.

    SvaraRadera