fredag 27 mars 2015

Mer läsförståelse

Mia startade upp er idag och läste novellen "Den första kärleken" tillsammans med er. När jag kom hade ni läst texten en gång, men sen gick vi igenom den igen lite mer noggrant och då pratade vi om ord som:

jasminer
banalt
hejda
rodna
bli förstörd
patos
resignerad
vilket liv
rätt barnslig
livet
fullbordas

Vilka ord kommer du att komma ihåg ifrån den här novellen tror du? Det kanske är helt andra än de, som jag har skrivit! Förklara gärna orden som står här!

Vad tänker ni om deras kärlek? Vi trodde ju hela tiden att det var ett ungt par som satt där den romantiska kvällen, men det visade sig sen att de var på väg till ålderdomshemmet.

Vi fortsätter att läsa fler texter nästa vecka, för att ni ska bli ännu bättre. Vi ska försöka träna mycket på att "läsa mellan raderna", men vad menas med det egentligen? Kommer ni ihåg någon fråga idag, som jag ställde, då ni var tvugna att läsa mellan raderna?

På måndag ses vi igen! Trevlig helg!
/Sofia :)


8 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag och Razieh hade läst den här novellen förut. Vi trodde också att de var ett ungt par från början, men i slutet visste vi att de var två gammalt par.

    Jasminer det är en blomma som kommer på våren det innebär att det var en vår tid.
    banalt: har i texten betyder att han låter ointressant men det är tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är oväntat att de är ett gammalt par!:)

      Vad betyder banalt egentligen? Det är lite svårt att förstå vad du menar här!

      Radera
  2. Jasminer växer sig bara på våren, därför det var en vår tid i novellen. Jasminer är en buske med vita eller gula blommor som luktar gott och vi används t.ex. i parfym.

    Banalt betyder att han visste att det låter banalt, för att han visste att hon blev uttråkad av vad han sa.
    Hejda: att hon inte kunde stoppa kärleken och samtidigt kunde hon inte fortsätta med honom på fel sätt. Hennes ansikte blev lite röd, för att hon blev generad av vad han sa och han tänkte bara på att ligga sig med henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bra förklarat! Men han tänker bara på att "ligga med henne" utan sig eller "ha sex med henne". Eller han kanske bara vill sova bredvid henne...

      Radera
  3. Patos är en stark känsla som han hade för henne och han hade gett upp och slutat att försöka med henne, eftersom hon ville inte fortsätta med honom på fet sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar att han har starka känslor för henne men hon var en känslokall person som inte brydde sig om honom.

      Radera
    2. Eller hon kanske trodde att han ville ligga sig med henne.

      Radera