onsdag 18 mars 2015

Besök av Lotta - CV och personligt brev

Igår fortsatte arbetet med CV och personligt brev. Lotta Larspers kom på besök och försökte ge lite tips i området. Hon jobbar på Arbetsmarknadsavdelningen i Kungsör och mycket med arbetslösa, som försöker att hitta jobb. Hon hjälper ofta till med CV och personliga brev. Varför ska man skriva ett CV? Kommer ni ihåg vad vi sa? Vi pratade lite snabbt om vilken typ av person man själv skulle vilja anställa. Vad tänker ni om det?

Att ha ett mål, kom upp igen och Lotta berättade att det är så mycket lättare att komma någonstans om man verkligen vet vart man vill, men det kan ta tid att komma på. Ibland kan det ju ta flera år, innan man helt har bestämt sig.

Lotta berättade att privata företag, sällan söker folk via AF, utan kanske bara annonserar om det på sin egna hemsida. Man kan alltså gå in på Kungsörs hemsida och kolla alla företag, som finns i Kungsör, för att se om de söker arbetskraft. Här kan ni se alla företag i alfabetisk ordning:

Företagsregister

Vi pratade lite om att på en intervju kan arbetsgivaren fråga efter dina dåliga egenskaper. Förstod ni sen, när Lotta pratade om att ett jobb är som en relation? Vad menade hon? Det hängde ihop med att berätta om det som man inte är så bra på.

Om ni vill kontakta Lotta, för att få mer tips och hjälp med ert jobbsökande, så kan ni maila henne,  lotta.larspers@kungsor.se.

Razieh presenterade sin faktatext och vi fick veta lite mer om kockyrket. Vi fick också lyssna på Martina, som berättade om sin intervju med en banktjänsteman. Bra jobbat!

Tills idag skulle ni ta reda på mer om personligt brev och arbetet runt det fortsätter med Liselotte idag.
Vi ses på fredag! /Sofia:)


6 kommentarer:

  1. Hej!
    Det var jätte bra att lysna på Lotta men tyvärr vi hade kort tid och inte kunde fick mer typs från henne men jag ska kontakta med henne när jag hittar ett ledigt jobb.
    alltså Lotta menade om man gillar sitt jobb man ska utveckla sitt jobb och känner bättre men om man gillar inte sitt jobb så relationen ska brytas och problemen ska borja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur kopplade hon ihop att berätta om sina dåliga egenskaper när man söker jobb och hur man borde göra i början av en relation?

      Radera
  2. Hej Sofia. Man skriver CV för att t,ex arbetsgivaren ska veta vad man kan och vilken utbildningen, intresse och egenskaper man har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst! Men varför är det mer viktigt nu än förr i tiden att skriva CV?

      Radera
    2. Lotta hade gett ett exempel om Ikea företaget. Det var att nästan 3000 tusen personer som skriver en ansöka till företaget, för att de vill att jobba där, men de välja endast 6 personer av de som ska jobbar. Det beror på att vad de skriv i deras cv. Det finns ett program på nätet som företager beroende på när de vill anställa personer. De välja några viktiga ord eller utbildningen som de vill att man vara. Då om man skriver en passar ord i sin cv då kommer att man har tur att få jobb på företaget. det innebär att många förtaget eller arbetsgivare beroende på cv. Där för det är viktigaste att man skriv cv idag, tycker jag.
      Jag vet inte om du förstår min förklaring.

      Radera