fredag 6 mars 2015

Åse By pratade om yrken

Åse By var hos oss idag och hon är, precis som Ulrika, studie- och yrkesvägledare. Hon arbetar i hela kommunen, men främst på Kung Karls skola. Hon började att prata om yrkesdrömmar och vi skrattade gott åt att hennes dotter tyckte att hon skulle jobba som lucia när hon blir stor.

Det finns ofantligt många yrken idag. Kommer ni ihåg hur många det var? Förr i tiden kunde man jobba som amma eller gråterska, men dessa yrken har försvunnit. Till de nya yrkena hör bl.a. barista, som gör vad? Det är svårt att tänka vilka yrken som kan tänkas komma i framtiden, men kanske något nytt behov inom IT kommer att finnas, eftersom det är ett växande område. Det är ju människors efterfrågan som styr vilka yrken som behövs.

Det finns 450 olika yrken att läsa om på Arbetsförmedlingens hemsida. Bahoz nämnde en kvinna med slöja, som berättar om sitt jobb som bussförare. Här kan ni se den filmen:

Bussförare

Åse berättade att det idag är vanligt att kvinnor söker sig till mansdominerade yrken och tvärtom. Vilka yrken tänker ni är manligt dominerande?

Det mest vanliga yrket är undersköterska och körsnär det minst vanliga. Kommer ni ihåg vad en körsnär gör? Hur kommer det sig att man kanske inte behöver en utbildning för att jobba som körsnär?

Ungdomar väljer idag ofta yrken som försäljare, vårdbiträden och personliga assistenter. Vi tänkte att dessa yrken kanske ofta är extrajobb. Vad menas med det? Annars påverkas många ungdomar nu av media och de vill ofta bli kända och rika. Vi pratade om att det man ser på TV inte alltid stämmer med verkligheten, utan troligen är det mycket mer stressigt i verkligheten.

Ni samlade saker som är viktiga i ett yrke och nämnde bl.a. språk, intresse, erfarenhet, utbildning, lön, säkerhet, att man trivs, närheten. Ni pratade också om chefens roll och att det är viktigt med en chef som är snäll/omtänksam, generös och uppmuntrande. Hur tänker ni att en chef kan uppmuntra sina anställda? Varför är det viktigt att ingå i en facklig organisation? Vilken organisation kan jag tänkas tillhöra?

Idag är det ganska lätt att få jobb som barnmorska, civilingenjör, dataspecialist, förskollärare, receptarie m.m. men det är svårare att få ett jobb som administratör, fastighetsmäklare, journalist och försäljare.

Avslutningsvis pratade Åse om de fem stegen för att hitta sin väg och skapa sin framtid och då behöver man tänka:
1. Nuläget - Här gör t.ex. Ulrika en kartläggning, där hon kollar upp era tidigare kunskaper och framtida mål.
2. Jag själv - Vad kan jag? Alltså, vad är jag bra på? Här behöver man fundera själv, men också ta hjälp av andra. Vad tycker andra om dig? Är du driven, ambitiös, stresstålig, lugn, modig...?
3. Omvärlden - Hur ser det ut på arbetsmarknaden? Ta reda på mycket, för att det ska bli rätt. "Ett slitigt jobb" kan leda till framgång.
4. Välja - Ta hjälp av studie- och yrkesvägledaren för att välja rätt.
5. Genomför - Se till att följa vägen som leder dig till målet. Tänk på att målet kan motivera dig, när det känns tungt.

Martina avslutade med några väl valda ord, att alla kan nå dit de vill bara man bestämmer sig för det. Det finns ett jobb för alla. Jag tillade att just nu är ni ju på rätt plats, för det viktigaste nu är ju att utveckla språket, men under tiden ska ni självklart börja fundera på vilket som är ert mål.

Om ni är intresserade av att jobba i sommar, så kan ni gå in på länken här. De söker sommarvikarier inom vården i Kungsör:

http://www.kungsor.se/nyhetslista/nyheter-foretag-och-arbete/vi-behover-sveriges-viktigaste-sommarjobbare/

Ha en skön helg! Det ska bli vårväder!:)
/Sofia

1 kommentar:

  1. Hej!
    Den 8 mars är Internationella kvinnodagen. Jag gratulerar alla kvinnor och önskar underbara dag till er.
    Det finns 8417 yrken idag.
    Barista är den person som jobbar kafe eller restaurang och gör kaffe.
    Körsnär är ett hantverksyrke tillverka i fabrik med kläder av päls och skinn från olika djur. Könsnären sorterar de skinn som ska användas.
    Brandmannayrket, fordonsteknik yrket är en manligt dominerad arbetsplats .

    SvaraRadera