tisdag 22 november 2016

Slangord och andra vardagliga uttryck från avsnitt 1

para
cash
papp - tusen
stålar
spänn


What´s up?
blatte
svenne
neger
slagga
Shut up!
Håll käften!
cigg
Det är lite knas!
Jag flippar ur! - Jag blir galen!
boet
shokt med damm
fett mycket
kagge
polare
betongen
Är du helt beng!
mannen, brorsan
Ge fan i mina nudlar!
Vara i smeten
asså
per skalle
snubbe









11 kommentarer:

  1. Susan,Ayman och Mariam.

    What´s up?
    Uttrycket betyder hur är det. Personerna som använder slangord använder detta ord. Ordet kommer från engelska. Whats up Mariam? Mariam har hört ordet i Vasagymnasiet.

    Blatte
    Ordet betyder en mörkhårig utlänning. Personerna som använder slangord använder detta ord. Vi vet inte varifrån kommer ordet. Jag är jävla platte. Vi har inte hört ordet föråt.

    Svenne
    Ordet betyder svensk. Svenskar använder det här ordet mest. Svenne kommer från ordet Svensson. Min bästa kompis är svenne. mest av oss har inte hört det ordet föråt.

    Neger
    Ordet betyder den personen som har mörk hudfärg. Antingen människor som använder mycket slangord eller rasistiska människor. Ordet förekommer i svenska sedan 1680 och det kommer från det spanska ordet (negro) som betyder svart. Att säga niger är inte snäll. Mest av oss har ingen koppling till ordet.

    Slagga
    Ordet betyder sova. De som använder slangord använder det här ordet mest. Ordet kommer från franska. Jag vill slagga i sängen. Vi har inte hört det här ordet föråt.

    Shut up!
    Ordet betyder håll käften. Oartiga människor använder det här ordet mest. Det ordet kommer från engelska. Shut up Ayman! Vi har hört ordet föråt.

    Håll käften!
    Det betyder vara tyst. Antingen oartiga personer eller arga personer använder detta ord mest. Ordet kommer från svenska och ordet käft är mun. Håll käften Ayman. Vi har hört uttrycket föråt.

    SvaraRadera
  2. Ayman32

    Var är allas kommentarer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lugn nu! Det är långt tills 12.30 imorgon😉

      Radera
  3. Cigg
    Det här ordet är en förkortning för cigarett och vem som helst använder. jag hörde många personer säger ''Jag ska ta cigg ute.''

    Det är lite knas
    det här uttrycket används i betoningarna knas är ett modernt ord som betyder ett problem. man använder det ordet när något inte går bra. jag hörde inte det ordet förut.

    Jag flipper ur
    Det här uttrycket betyder att man förlorar kontrollen eller blir galen t.ex. Små barnen kan flippa ut helt när de ser en. Flippa kommer från det engelska ordet ''flipped'' som betyder vänt. Tyvärr hörde jag inte det ordet förut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman32

      Bra jobbat!
      Jag har en fråga. Vraifrån kommer orden knas och cigg? Är de engelsk?

      Radera
  4. * Beng som betyder dum. det används av ungdomar, och det är slangord som betyder polis. Det här ordet har lånat från romani som det betyder djävel och det var bäng i hindi och ändrades till beng med tiden. Till exempel: Fan vad beng jag är. Jag blev snodd av bengen i går. Vi hörde inte det här ordet förut.
    * Mannen och brorsan. Mannen som betyder människa av manligt kön och killen på invandrar slang och änvänder ofta när en en person tilltalar en man. Ungdomar sägar det för respekten. Mannen kommer från engelska. Brorsan betyder bror och det kommer från svenska. Till exempel Mannen, det är fett cool att kastasten på bussar. Hej! brorsan. Vi hör ofta de orden av de flesta maniskör.
    * Ge fan i som betyder inte bry sig om. Dessutom används av personer som pratar slangord. Fan är ett gammalt svenskt ord som betyder djävel. Till exempel: Min nya dator platta ger du fan i. Hon verkar ge fan i mig. Vi hörde inte det här uttrycket förut.
    * Vara i smeten som betyder vara mitt i något. Det är talspråk. Till exempel: Vi bodde mitt i smeten.
    * Asså som är sammanfattning av ordet ``alltså``. Asså används ofta inte i stället för ``alltså`` utan används i början av meningar. Tuffa ungar säger ``asså`` för att visa att ``så mycket bryr jag mig inte``. Osäkerhet eller bara för att fördröja ett svar.
    * Per skalle som betyder per person. Alla personer säger det här ordet. Till exempel: Det kostar 100 kr per skalle. Vi hörde inte det här uttrycket förut.
    * Snubbe som betyder kille. Till exempel: För mig var han bara en snubbe med stort skägg.

    Rawaa
    Fadwa
    Moustafa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman32

      Bra jobb! Ni har beskrivit dem svåra orden.

      Jag har en fråga. Kan ni berättar vad betyder "det var bäng i hindi och ändrades till beng med tiden"?

      Varifrån kommer orden brorsan och mannen? Är de latiska ord?

      Vad betyder ordet smeten och var kommer detta ord ifrån?

      varifrån kommer ordet skallle? Är ordet skalle kom från ordet skål?

      från vilket språk kom ordet snubbe? Jag tror ätt det är svensk. Är det så?

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Boet
    Det här ordet betyder platsen som djur lever på och vi kan också använda det ordet för att uttrycka platsen som lever människor. Det här ordet kan användes av vem som hälst och jag tror att det ordet kommer i från bostäder eller boende.

    Fett mycket
    Det här uttrycket betyder jättemycket t.ex. fett bra, och vem som hälst kan använda det uttrycket.

    Kagge
    Det här ordet betyder mage, oftast stor sådan. Det ordet kommer ifrån Norge Detta ord betyder på norska tunna. Vi använder det ordet när man äter mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman32

      Bra jobb!

      Jag tror att ordet kagge är ett ironiskt ord. Vad tror ni?

      Radera
  7. Polare
    Det här ordet betyder vänner eller kompisar (vardagligt ord).
    Detta är ett gammalt svenskt ord. Jag använder inte det här ordet och jag hörde inte av någon person tidigare.
    Ex. Vi är som en stor familj av gamla polare och slumpen har en hel del med det hela att göra.

    Betongen
    Det betyder förorten. Jag hörde inte den förut så jag använder inte det här ordet. Kanske kommer ordet från andra länder och jag vet inte riktigt var kommer det ifrån.
    Ex.
    Det är vi som är grabbarna från betongen.

    SvaraRadera