onsdag 11 november 2015

Uppgifter att jobba med hemma

Idag pratade jag med några som undrade om, vilka uppgifter man kan arbeta med hemma, för att komma framåt snabbare.


Det är viktigt att hänga med och anstränga sig i alla uppgifter vi jobbar med på lektionerna i våra olika teman (nu Pojken i randig pyjamas, tidigare tidningstexter), men dessutom kan man göra andra uppgifter hemma, för att visa sina kunskaper och även för att öva.


Vi hade ju individuella samtal med er för några veckor sen och visade vad ni kan göra hemma och var ni hittar dessa uppgifter. Det mesta finns på Fronter - vårt rum (Svenska och svenska som andraspråk) - Arkiv - Olika texter/genrer. Där finns instruktioner till uppgifter och själva uppgifterna också.


Sagor - ni ska läsa flera sagor, skriva sammanfattning på någon och svara på frågor till någon. Sagor finns också i På G-boken. På Fronter ligger en saga, som ni kan lyssna på (Storklas och Lillklas) och svara på frågor till.


Berättelser/Noveller - ni ska läsa olika från På G boken eller om ni hittar någon annan/får någon annan av oss och skriva sammanfattning och svara på frågor. Ni behöver läsa informationen om hur man skriver en berättelse, innan ni sedan skriver en egen. Informationen finns på Fronter.


Rapporter - vad är en rapport? Läs en rapport som finns på Fronter och svara på frågorna till.


Instruktioner och manualer - skriv en egen instruktion och svara på frågor utifrån någon manual. Information finns på Fronter.


Dialekter - information finns på Fronter.


Bloggen - följ inläggen och kommentera så mycket som möjligt.


Fråga oss om ni inte hittar eller förstår!


Om du har gjort dessa uppgifter tidigare under kursen, så behöver du inte göra det igen. Dock kan det ändå ses som en träning och en möjlighet att utveckla språket, när man jobbar med samma texttyp, men på ett annat sätt.


Sen är det ju så, att även om man gör alla uppgifter som ingår i kursen, så är det ändå inte säkert att man är klar i kursen. Resultaten på alla uppgifter måste ju vara på rätt nivå också. Det får ni ju veta av oss i era olika uppgifter också - i våra kommentarer till er. Tycker ni att det är otydligt, så fråga oss hur ni ligger till!


/Sofia och Liselotte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar