måndag 25 september 2017

Lyssna och skriva sammanfattningar

Idag träffas vi i K5 kl. 12.30 och då ska vi jobba med lite utdrag från en roman som heter "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson. Här ser ni några ord som finns i texten och dessa ska vi prata om innan. Vi ska också titta på lite frågor till texten, som kan hjälpa er att förstå bättre och sedan kunna skriva vad det handlar om. Ni ska först skriva gemensamt med mig och sedan ska ni få skriva i par/smågrupper. Om vi inte hinner klart, så fortsätter vi imorgon.



Ord ”Hundraåringen…”
Sid 7-9:

Spränga
Explodera
Dynamit
Bomb
Hämnas på någon
Hämnd
Händelserikt liv
Torp
Leva ett trivsamt och enkelt liv
Luckor i ett nät
Hinna ifatt
Tårar i ögonen
Vare sig… eller…
Springpojke

Här är också lite stödfrågor:
Varför sprängde Allan sitt hus i luften?
Vilka ingår i Allans familj?
I vilket landskap låg Allans torp?
Varför kom räven på besök?
Hur kunde räven få tag på katten en dag?
Hur kände sig Allan när katten dog?
Vilken årstid var det när katten dog?
Hur gjorde Allan för att försöka bli av med sin ilska?
Vad ville Allan göra med räven nu?
Vilket är Allans expertområde?
Varför var han så duktig på det?
Vad gjorde Allan för misstag, när han skulle spränga räven?
Vad sprängdes mer förutom räven? (5 saker)
Vad hände med Allan vid sprängningen?
Hur kände han sig efter händelsen?


Vår sammanfattning:




Sammanfattning av första kapitlet i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”


Allan är en gammal man som bor i ett torp tillsammans med sin älskade katt och en vinterdag kommer en räv för att stjäla ägg från Allans höns, men räven dödar katten och då vill Allan hämnas räven genom att spränga den. Allan är jätteduktig på dynamit, eftersom han har jobbat i en dynamitfabrik tidigare, men den här gången gör han ett misstag och glömmer att dynamitförrådet ligger nära fällan och därmed sprängs hela gården. Allan blir chockad, men också nöjd.





Ord sid 10-12:
Ta emot någon
Vänlighet
Förbud
Bli utan
I sömnen
Sluta ögonen
Inget varar för evigt
Gröt
Förrän
Sucka
Göra något på beställning
Innan dess
Dröjer
Be om något
Djupt besviken

Här är också lite stödfrågor:
Hur gammal var Allan när han förlorade sitt hem?
Hur många nätter bodde han på hotell?
Var flyttade han sen?
Vad hette hon som jobbade där?
Var hon vänlig?
Vad får man inte göra efter kl. 23?
Vad händer om man kommer sent till måltiderna?
Varför frågar Allan: ” Får man skita när man vill”?
Vad tänkte Allan att han skulle göra på natten?
Vad serverades till frukost?
Vad skulle hända på Allans 100-års dag?
Ville Allan ha kalas?
Hur kände han sig på 100-års dagen?
 








6 kommentarer:

  1. Sammanfattning av andra kapitlet i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”

    Efter det att Allan har förlorat sitt hem bor han på ett hotell i en natt. Han är nittionio år och fyra månader gammal när han flyttar till ett äldreboende i Malmköping. En ovänlig personal som heter Alice tar emot honom och ger honom flera regler för vad som är förbjudet på den platsen. När han går till sitt rum för att sova vill han att den natten ska bli hans sista i livet, men morgonen kommer och hans död dröjer. Dagar och månader går tills det är hans födelsedag. Allan vill inte få kalas som personalen vill ordna för honom för han vill bara dö, men döden kommer inte på beställning och han blir djupt besviken.

    Samar, Zivar

    SvaraRadera
  2. Sammanfattning om andra kapitlet ” Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”

    Efter en natt på hotellet hamnar Allan på ett äldreboende som ligger i Malmköping och där måste han följa många regler. Allan får inte röka, dricka sprit, titta på tv efter klockan 23:00 på natten och om han kommer försent får han ingen mat. Även om han är ledsen för sin döda katt, måste han följa alla regler. Då blir han trött på den här situationen och önskar att dö innan sin födelsedag, eftersom han snart ska fylla 100 år. På äldreboendet ordnar personalen en fest för Allan trots att han inte vill.
    Moujeff, Suhaila

    SvaraRadera
  3. Sammanfattning av kapitel 2 (Död på beställning) ur ” Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”


    Efter att Allan har sprängt sitt hus flyttar han till andra område som heter Malmköping. Där bor han på ett äldreboende, personalen där är ovänliga och har besvärliga regler som typ man får inte röka, dricka alkohol eller titta på teve efter kl.23.00 samt om man kommer försent till frukost blir man utan mat fram till lunch. Allans liv har varit livligt, enkelt och trivsamt, men inte på äldreboendet på grund av hans längtan efter sin katt, känslan av ensamhet och äldreboendets regler så därför önskar han att dö medan han sover innan han fyller 100 år men hans önskan förverkligas inte.

    Samer,Nasser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sammanfattning av kapitel 2 (Död på beställning) ur ” Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”



      Efter att Allan har sprängt sitt hus i Södermanland flyttar han till Malmköping. Där bor han på ett äldreboende, personalen där är ovänliga och har besvärliga regler som typ man får inte röka,dricka alkohol eller titta på teve efter kl.23.00 samt om man kommer försent till frukost blir man utan mat fram till lunch. Allans liv har varit livligt, enkelt och trivsamt, men inte på äldreboendet på grund av hans längtan efter sin katt, känslan av ensamhet och äldreboendets regler så därför önskar han att dö medan han sover innan han fyller 100 år men hans önskan förverkligas inte.

      Samer, Nasser

      Radera
  4. Sammanfattning av andra kapitlet i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”
    Han är 99 år och fyra månader när han förlorar sitt hem och han flyttar till ett äldreboende men han får många regler som finns på äldreboendet.
    Alice är en tjej som jobbar på äldreboendet. Hon informerar att det finns många saker som Allan inte kan göra om det är efter kl. 23.00 till exempel han kan inte duscha, titta på tv, dricka sprit och han måste komma i tid till maten annars blir han utan mat. Allan tänker att det är konstigt och frågar om man får gå på toaletten när man vill då.
    Allan ska fylla 100 år men problemet är att han vill dö innan han fyller år. Han somnar och önskar att han ska dö. Personalen som jobbar på äldreboendet tänker att de ska göra ett litet kalas med tårta till honom men han vill inte.

    Abdi och Tesfatsion

    SvaraRadera
  5. Sammanfattning av andra kapitel i "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann"
    Allan är 99 år gammal och har förlorat sitt torp eftersom en dynamit har exploderat och förstört hans hus. Han bor en natt på ett hotell innan han flyttar till ett äldreboende. Där träffar han en tjurig kvinna som heter Alice som berättar för honom om regler på boendet. Sen blir han förbannad för att det finns flera förbud och då frågar han om man får skita när man vill. När han sover, hoppas han att dö för att han är djupt deprimerad eftersom han saknar sitt gamla liv, men det händer inte. Anställda på äldreboendet serverar en tårta till Allan när han fyller 100 år, men han vill inte ha kalas.

    Magali, Nadin

    SvaraRadera