tisdag 12 september 2017

Gemensam text om bild och låt


Våra tankar om bilden ”Par med huvudena fulla av moln” och låttexten ”Under ytan”

Låttexten handlar om livets känslor, att personer har olika känslor, som kan vara dolda inom personerna. Känslorna kanske inte syns på utsidan, om man är glad, ledsen, arg, orolig, förvirrad, förtvivlad, besviken, desperat… Vi kan inte veta vad som händer i huvudet eller i hjärtat på någon annan. Även om en person delar med sig av sina tankar och känslor, kan vi kanske inte förstå exakt hur den personen känner och tänker och kan inte gå i den personens skor.

På bilden tänker vi att vi ser en man till vänster och en kvinna till höger och vad som finns i deras huvuden. De har olika tankar och känslor, för vi kan se att det finns mer i mannens huvud – fler moln, fler stenar, ett dött träd och en giraff. Molnen skulle kunna symbolisera att han har mer problem, men att molnen är just vita skulle kunna betyda att problemen inte är så svåra. Om det var stora problem skulle molnen kanske vara mörkare och fler. Stenarna kan också vara problem och bergen hinder som stoppar honom/henne. Ibland kan man ta sig igenom ett problem och därför finns det ett hål i en av stenarna. Det döda trädet kan visa att han har tappat hoppet, men giraffen kan symbolisera livet och visa att det finns en längtan till ett annat hopp, som finns i hans hjärta. Giraffen verkar vara på fel plats (i öknen) och det kan visa att mannen känner sig utanför och vilsen.

Både bilden och texten har något gemensamt, för att bilden visar att de är lika på utsidan, men ganska olika på insidan och just det här handlar också texten om. Under ytan finns mycket känslor som inte syns på utsidan.

7 kommentarer:

  1. Jag har en fråga.Du har skrivit (i deras huvuden)? Jag undrar om det är rätt att skriva (i deras huvud) istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja om man syftar på ett huvud. Jag tänkte väl att det syftar på två "huvuden", men det kan gå med "deras huvud" om man menar deras respektive huvud.

      Radera
    2. Ursäkta mig Sofia! jag förstår inte va du säger.
      jag vet att substantiv bör vara i obestämd form när de kommer efter posissiva pronomen även om sustantiv är
      i plural form, eller hur?

      Samar

      Radera
  2. Hej!

    I dag kan jag tyvärr inte komma eftersom min dotter är sjuk.
    jag hoppas att hon blir bättre imorgon och så jag kan komma till skolan också.

    SvaraRadera
  3. Vår tankar om dikten ” Som hon går ” och med en bild
    Dikten handlar om en man förlorar sin kärlek och han har kanske känslor av ånger och förtvivlan. När han berättar ”Det är för sent att hejda” tycker vi att han inte kunde förhinndra sin flickvän att lämna honom. Vi vet inte om vad som hände mellan dem, men det kanske finns ett stort krångligt problem liksom sveken.
    På bilden ser vi en kvinna med en stor röd väska på sin rygg och hon klär på sig en jacka med luva på hennes huvud. Den kvinnan går själv på snåren och vänder inte sig bakom, därför tycker vi att det passar med när han sa ” Det är för sent att ropa. Hon kan inte höra.” Vi tänker att hon bestämmer att börja ett nytt liv utan honom. När vi ser mycket träd med små buskar på bilden, tänker vi att träden kan symbolisera att det finns jätte många gåtor som inte kan lösa deras förhålande.
    Både bilden och dikten har något gemensamt, för att bilden och dikten visar en desperat kvinna går som hon går, men de är olika på en sida att dikten har en huvud person som berättar om sin kärlek.
    Nadin,Mojeff

    SvaraRadera
  4. Våra tankar om bilden ”som hon går ” och dikten”

    Dikten handlar om livets ”som hon går” att man kan vet hur levet ska vara eller ska hända i framtiden. Det finns olika känslor ibland kan man vara trött, glad, ledsen, arg orolig ”se hur snubblar”. Vi kan inta vet eftersom levet går upp och ner, man kan säga dansar.
    På bilden tänker vi att vi ser två flickor som går på mörkt långt väg, snart blir natten med olika tankar och känslor. Dessutom vi kan sär att kanske det är höst för att de har varma tröjor även det stor på bilden en står flicka som kramar en liten flicka kanske hennes syster ”se hur kärleken går” jag tycker att den står flicka är som en symbol att levet kommer och blir bra och lät om det finns någon som kan della levet med eller ta hand om det spel ingen roll om man träffar små eller stora problem.
    Båda bilden och dikten har något gemensamt, eftersom bilden visar att det finns tvetydighet, Dikten handlar också att man inte kan stoppa levet och vi kan inte göra någonting ”det är för set att hejda” och levet ska fortsätta i alla fall ”hon går som hon går”
    Så vi måste tolerera levet med fina och dåliga saker.


    Asmaa, Azp

    SvaraRadera