söndag 22 januari 2017

Feedback och Emil i Lönneberga

Idag ska ni träna på att skriva feedback på varandras notiser som ni skrev i fredags. Feedbacken ska skrivas här på bloggen under den notis som ni jobbar med. Här har gruppledarna en viktig roll, eftersom de har jobbat med liknande uppgift tidigare.


Imorgon ska vi försöka göra om en berättelse/sång till en notis. Det är Astrid Lindgrens "Emil i Lönneberga" som vi ska titta närmare på. Vi ska försöka skriva en notis av den sekvensen då Emil hissar upp sin lillasyster Ida i flaggstången. Ni behöver jobba lite hemma med det här, för att arbetet ska flyta på imorgon. Läs igenom kapitlet och kolla på filmerna:




Första delen av kapitlet
Andra delen av kapitlet
Tredje delen av kapitlet




Film från Astrid Lindgrens värld: https://www.youtube.com/watch?v=HZ0z4GrmCqI
Sången med klipp från filmen till: https://www.youtube.com/watch?v=ap10T00_sOE


/Sofia







29 kommentarer:

  1. Ayman32

    Att skriva feedbacken till andra är nyttig för det hjälper skrivaren att noticera andras rätta och fela delar av vad de skriver, så man lär sig.

    Ha en bra dag till alla!

    SvaraRadera
  2. Ayman32

    Jag har en fråga. Vad betyder "tala är silver, men lyckas hålla tyst är guld
    stenen är kastad, men vem stod utan skuld"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ayman!
      Jag tror att första del sägs att uppskatta tystnaden när man har ingenting viktigt att säga om en allvarlig fråga.
      Den andra del kommer från en berättelse står i biblen som säger att alla människor gör misstag. Så det är som en vädjan om tolerans, tror jag.
      Det finns lika på arabiska men de två delarna står inte tillsammans i ett ordspråk.

      Radera
    2. Tack för det nya ordspråket du lärt mig.
      Det är fint faktiskt ... om jag förstod det väl ändå.

      Radera
    3. Oops! jag har gjort fel ... jag tänkte att det är ett ordspråk men den verkar att den är en sång :)

      Radera
    4. Ayman32

      Tack för svaret Nawar. Jag är jättenöjd med svaret, som jag har fått tack vare dig.
      Imorgon ska jag prata lite med dig om bibelns berättelse. Jag är nyfiken.

      Ha en trevlig kväll!

      Radera
  3. En sådan rolig pojke!..Jag gillar bråkig Emil.

    SvaraRadera
  4. Moujeff o Zivar
    Rawaa o Mahmoud
    Susan o Azeb
    Moustafa o Nasser
    Mariam o Suhailah
    Najeeb o Hassan
    Iman o Pooh
    Nawar o Jenica
    Abdi o Ayman
    Nadin o Cynthia

    SvaraRadera
  5. Liten flicka istället för en flagga
    Lönneberga En familj hade en fest 10 juni i Katthult. En liten pojke hade hissat sin syster istället för flaggan. Hans syster tänkte att det var spännande att hon såg hela Lönneberga där uppifrån. Pappa såg sin dotter som hängde högst upp i flaggstången, då blev han arg och tog sin son till snickerboa som ett straff.
    Pojken var en påhittig och aktiv och han tycker om att göra nya roliga saker hela tiden.

    Mariam och Suhaila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liten flicka istället för en flagga
      Lönneberga på festen 10 juni i Katthult hissade en liten pojke sin syster istället för flaggstången. Hans syster tänkte att det var spännande att hon såg hela Lönneberga där uppifrån. Pappan såg sin dotter och hissade ner henne,då blev han arg och tog sin son till snickarboden som ett straff. Det här var inte första gången som den påhittiga pojken gjorde ett hyss.

      Mariam och Suhaila

      Radera
  6. Ayman, Gazwan och Abd Alrahman.

    En flicka som flagga

    Lönneberga Den 10 juni En pojke hissade upp sin lilla syster i en flaggstång. Flickan ville se långt. Pojken blev straffad och blev låst inne i snickarboden. Flickan blev räddad av sin far.

    SvaraRadera
  7. Flickan hissades upp i flaggstång
    Lönneberga den 10 juni var det kalas i Katthult. Familjen som hade fest har två barn. Medan familjen var upptagen med sina gäster, hissade upp pojke sin lilla syster i flagstången i gården, för att flickan ville se långt. När en av gästerna tittade på flaggstågen, hon trodde att de hissade Danmarks flagga i stället för Sveriges flagga. Då märkte pappan att det var hans dotter som hängde upp med sin röd och vit klänning. Pappan blev arg på pojken och lämnade honom en låste in honom ett rum.
    Zivar och Moujeff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättning:

      Flicka hissades upp i flaggstång
      Under ett kalas i Katthult Lönneberga den 10 juni var familjen upptagen med sina gäster. Sonen i familjen hissade upp sin lilla syster i flaggstången på gården, för att flickan ville se långt. När en av gästerna tittade på flaggstågen, trodde hon att de hade hissat Danmarks flagga i stället för Sveriges flagga. Då märkte pappan att det var hans dotter som hängde där uppe med sin röda och vita klänning. Pappan hissade ner dottern och blev arg på pojken och låste in honom i ett rum.

      Radera
  8. En pojke hissade upp sin syster

    Den söndag 10 juni i Katthalt förberedde en familj till kalas. En av familjemedlemmar som är pojke läkte med sin syster. Sedan hissade pojken upp henne i flaggstången. Pappan straffade den pojken och låste honom upp på snickarboden.

    Hassan o Najeeb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pojke hissade upp syster i flaggstången

      Söndag den 10 juni i Katthult förberedde en familj för kalas. En av familjemedlemmarna som är pojke lekte med sin syster. Sedan hissade pojken upp henne i flaggstången. Flickan blev upphängd i flaggstången. Pojken straffades av pappan och låstes in honom i snickarboden.

      Hassan o Najeeb

      Radera
  9. flicka i flaggstången
    LÖNNEBERGA Söndagen den 10 juni var det kalas i Katthult. En 10 årig pojke surrade fast sin syster och hissade upp henne i flaggsstången som en lek,under den tiden föräldrarna var upptagen med ko som skulle få en kalv.Den aktiva och påhittiga pojken låstes in av sin arga pappa i snickarboden.
    Iman och Pooh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättning
      Flicka i flaggstången

      LÖnneberga- Söndagen den 10 juni var det kalas i Katthult. En 10 årig pojke surrade fast sin syster och hissade upp henne i flaggsstången som en lek, under den tiden föräldrarna var upptagen med ko som skulle få en kalv. Den aktiva och påhittiga pojken låstes in av sin arga pappa i snickarboden.
      Iman och Pooh

      Radera
    2. Rättning igen
      Flicka i flaggstången
      LÖNNEBERGA Söndagen den 10 juni på ett kalas i Katthult surrade en 10 årig pojke fast sin syster och hissade upp henne i flagsstången som en lek. Under den tiden föräldrarna var upptagna med en ko som skulle få en kalv. Efter att flickan hade hissats ner låstes den aktiva och påhittiga pojken in av sin arga pappa i snickarboden.
      Iman och Pooh

      Radera
  10. Jenica och Cynthia

    Ida var hängd upp I flaggstången


    LÖNNERBERGA Emils Familj hade hållit på berett maten för stort fest den söndagen av 10 juni. När föräldrar var upptaget om deras ko skulle född kalv. Emil 7 år hissat upp Ida 6 år uppe flaggstången för att hon ville hur långt utsikt såg ut.
    Pappa av Emil stängde han i snickeboa.
    Pappa lärde hans straff om vilka var bra eller inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att om ni byter plats mellan verb och substantiv på första stasen ska det bli bättre eftersom ni börjar med plats. Den satsen ” När föräldrar var upptaget om deras ko skulle född kalv” är bisatsen och jag tror att ni behöver göra det på annat sätt därför att bisats inte kan komma själv utan huvudsats. ”Emil 7 år hissat upp” jag tror att ni fattas verb här och det ska bli bättre om ni skrev Emil som är 7 år istället för det.
      ”pappa av Emil” jag tror att ni kan skriva pappas Emil istället för det.

      Radera
  11. När en pojke hissade upp en flicka i flaggstången
    Lönneberga I söndags den 10 juni hade en familj en fest, och då förberedde de sig. Mamman lagade mat och pappan var på väg för att hissa flaggan, och då ropades ”koa kalver, koa kalver” så han var upptagen, och då flickan övertalade sin bror att hissa henne i stället för flaggan för att se en bra utsikt och pojken hissade henne, och då frågades pappan om flaggan, sedan upptacktes att flaggan var flickan och pappan blev arg så mycket på sonen.




    Moustafa och Nasser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pojke hissade upp flicka i flaggstången
      Lönneberga I söndags den 10 juni förberedde en familj en fest. Mamman lagade mat och pappan var på väg för att hissa flaggan, och då ropades ”koa kalver, koa kalver” så han blev upptagen, och då övertalade flickan sin bror att hissa henne i stället för flaggan för att se en bra utsikt och pojken hissade henne, och då frågades pappan om flaggans utseende, sedan upptäcktes att flaggan var flickan och pappan blev jättearg på sonen.

      Radera
    2. Pojke hissade upp flicka i flaggstången
      Lönneberga I söndags den 10 juni förberedde en familj en fest. Mamman lagade mat och pappan var på väg för att hissa flaggan, och då ropades ”koa kalver, koa kalver” så pappan blev upptagen, och då övertalade flickan sin bror att hissa henne i stället för flaggan för att se en bra utsikt och pojken hissade henne, och då frågades pappan om flaggans utseende, sedan upptacktes att flaggan var flickan och pappan blev jättearg på sonen.






      Radera
  12. Flickan hissades upp i flaggstången
    Lönneberga den 10 juni på ett kalas i Katthult hissade en 9 årig pojke upp sin lilla syster i flaggstången, medan hans föräldrar gick till familjens ko som kalvade. Flickan ville se långt och hon tyckte att det var rolig. En av hästar såg flickan och trodde att de han hissat Dannebrogen. När hans pappa såg sin dotter som hängde upp, blev han arg och han firade ner sin dotter. Sedan tog pappan sin son till snickarboden där sonen brukade sitta efter sina olika hyss.
    Susan och Azeb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flicka hissades upp i flaggstången
      Lönneberga den 10 juni på ett kalas i Katthult hissade en 9 årig pojke upp sin lilla syster i flaggstången, medan hans föräldrar gick till familjens ko som kalvade. Flickan ville se långt och hon tyckte att det var roligt. En av gästerna såg flickan och trodde att de han hissat danska flagan. När hans pappa såg sin dotter som hängde där upp, blev han arg och firade ner sin dotter. Sedan tog pappan sin son till snickarboden där sonen brukade sitta efter sina olika hyss.
      Susan och Azeb

      Radera
  13. Ett barn hissades upp i flaggstången på ett kalas
    Lönneberga i söndags under ett kalas i Katthult njöt en flicka av utsikten när en pojke hissade upp henne i flaggstången och hon såg Lönneberga från toppen.
    Pojken fick en straff av sin far och fick stanna kvar i snickarboden under hela kalaset.

    Rawaa, Mahmoud

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flickan hissades upp i flaggstången
      Lönneberga i söndags under ett kalas i Katthult njöt en flicka av utsikten när sin bror hissades upp henne i flaggstången och såg Lönneberga från toppen. Dottern hissades ner av sin pappa och hans son blev straffad och låstes in i snickarboden under hela kalaset.

      Radera
  14. Flicka hissades upp i flaggstång
    VIMMERBY- I den 10 juni förbereddes ett kalas i Katthult. Medan mamman lagade mat i köket, hissade en 10 årig pojke upp sin lilla syster i flaggstrången i husets trädgård, eftersom flickan tänkte att där kunde hon se så långt och hennes bror fick hjälpa henne. Det har hänt när de andra vuxna var upptagna för att få en ko skulle födda.
    Sedan kom deras pappa och firade ner sin dotter och tog pojken hårt i armen till snickarboden och låste in honom. Pojken brukade få sitta där efter olika hyss.

    Nadin Nawar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flicka hissades upp i flaggstång
      VIMMERBY- Den 10 juni förbereddes ett kalas i Katthult. Medan mamman lagade mat i köket, hissade en 10 årig pojke upp sin lilla syster i flaggstången i husets trädgård, eftersom flickan tänkte att där kunde hon se så långt och hennes bror fick hjälpa henne. Det hände när de andra vuxna var upptagna för att en ko skulle kalva.
      Sedan kom barnens pappa och firade ner sin dotter och tog pojken hårt i armen till snickarboden och låste in honom. Pojken brukade få sitta där efter olika hyss.

      Nawar Nadin

      Radera