torsdag 19 januari 2017

Eget arbete och grupparbete imorgon

Idag jobbade ni på egen hand utifrån era planeringar för delkurserna och ni fick tillbaka er uppgift om tidningstexter som ni gjorde i tisdags. Om man hade fått bra, ok eller ok- på något av sina svar är man klar med de texterna, men om någon text var inringad, betydde det att ni skulle skriva mer om den. Det kan man göra genom att bara skriva det på ett papper eller samma papper eller skriva det i ett Word-dokument, be om en inlämningsmapp i Fronter per mejl och skicka in det. Markera sedan att ni är klara med den uppgiften i era planeringar och kom ihåg att göra det med era andra uppgifter också.


Det som jag pratade med några om idag, var att skriva hela meningar när man ska svara på frågor till en text, t.ex. om frågan är "Hur ofta studerar Bertil?". så svarar man "Bertil studerar minst 8 timmar varje dag." Då har man fått in frågan i svaret.


Om man ska skriva som en sammanhängande/löpande text med hjälp av frågorna, skriver man det som en text och lämpligen delar in texten i stycken utifrån frågorna.


När man svarar på frågor som inte bara handlar om innehållet, utan kanske är mer reflekterande eller "läsa mellan raderna", är det viktigt att motivera sina svar, även om det inte står i frågan. Ju mer utvecklad man kan vara, desto bättre resultat.


Jag pratade också med någon om vad "en kort text" är och för mig skulle jag säga att det är minst 1/4 av en sida när man skriver i Word i storlek 12, alltså inte bara några rader.


Imorgon kommer vi att jobba vidare med nyhetsartikeln "Tjuvar firade julen i fångenskap" och vi ska dela upp oss i smågrupper där vi bara ska prata svenska, vilket jag pratade med er om idag. Vi pratar alltså bara svenska på sva grund-lektionerna! Eller är det ett orimligt krav? Varför vill vi (Liselotte håller med mig) att ni ska göra det, tror ni?


I grupparbetet imorgon ska ni försöka göra om nyhetsartikeln till en notis och då tänka på att ha:
- En rubrik som är informerande
- Ge svar på frågorna: var? när? vem/vilka? vad? varför? konsekvenser?
Och språket ska vara:
- Formellt och tydligt (att det viktigaste finns med och det är förståeligt vad som menas)
- Varierat i ord och meningar
- Ha så bra skrivregler och grammatik som möjligt


Tänk på att samarbeta och dra nytta av varandra! Man kan olika saker. Titta gärna på andra notiser för att få exempel och tänk att det ska vara ungefär 8 meningar, men en mening kan innehålla mycket information. Eller hur?! Gruppens notis ska publiceras här på bloggen, så en dator per grupp är bra. Om ni blir klara ska ni börja ge feedback på någon annan grupps notis, men det kommer varje gruppledare (Ayman, Hassan, Mariam, Moustafa, Rawaa och Susan) att veta mer om och kunna förklara för de andra. Titta gärna på det här inlägget och kommentarerna från förra terminen http://saskunskapsporten.blogspot.se/2016/12/avsnitt-3.html


Vi ses imorgon bitti i K5!
/Sofia

25 kommentarer:

  1. Ayman32

    Först och främst vill jag säga att 516 ord som inlägg behöver minst 10 kommentarer :)
    Tack för förklaringen om att svara på ett bra sätt! Jag bör försöka göra som du har skrivit.
    Imorgon ska det bli roligt att skriva en notis utifrån nyhetsartikeln och att prata svenska är en prioritet.
    Tack för tipsen om imorgon grupparbetet! Jag tror att jag och mina gruppkompisar ska samarbeta och följa tipsen.

    Vi ses imorgon bitti!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Tack Sofia för förklaringen och det är bra träning för oss att jobba tillsammans med notiser.
    Jag ska försöka prata svenska med mina kompisar på lektionerna eftersom det hjälper oss att utveckla våra språk.

    SvaraRadera
  4. Grupp 1
    Moustafa
    Najeeb
    Nawar

    Grupp 2
    Rawaa
    Fartun

    Grupp 3
    Hassan
    Mahmoud
    Ghazwan

    Grupp 4
    Mariam
    Luma
    Abdi

    Grupp 5
    Susan
    Nadin
    Wael

    Grupp 6
    Ayman
    Jenica
    Cynthia

    SvaraRadera
  5. Två tjuvar låste in sig i garaget
    Degerbo Under julen när familjen Molavi var borta, hade två tjuvar gjort ett brott i deras hem. Tjuvarna hade försökt ta saker som hade värde. Sedan när de försökte gå ut huset via garaget hade garagets dörr gått i baklås. Inne i garaget var det kalt och de frös och blev bleka. Till slut blev de anhålla av polisen. Polisen misstänker att de tjuvarna hade gjort brott i flera ställe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Rubrekin kan vara lite kortare! det räcker med(Tjuvar låste in sig). De har svarat på alla frågonra med de visa inte så mycket information om hur länge har de varit tills ägare kommer hem.
      De har varierat meningar. De repeterat ordet garaget flera gånger så kan de ta bort några, de kan skriva där inne var det kalt istället inne i garaget var.
      Gramatiken och skrivreglar passar bra.
      Den här Noticen kan handla lite mer information!

      Kommentar av Pooh, Susan, Wael och Nadin genom mobilen.

      Radera
    3. Härligt Nadin, att du kunde vara aktiv trots att du inte var med på lektionen!:)

      Radera
  6. Ayman, Cynthia och Jenica

    Inbrott i Uppland

    Degerbo När familjen Molavi kom från sin semester, avslöjade de ett inbrott i sin villa den 28 december. Tjuvarna inlåste sig i garaget och kunde inte befria sig genom garageporten. De var mycket slitna och de huttrade in i garaget. De hade bara torrfoder och en back läsk att äta och dricka.
    Tjuvarna blev anhållna och de väntar på åtal, så de firar nyårsafton i häktet. Polisen misstänker att de två tjuvarna var orsaken till inbrotten som har hänt i Degerbo den sista tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman, Cynthia och Jenica
      Den här notisen är den rätta.


      Inbrott i Uppland

      Degerbo När familjen Molavi kom från sin semester, avslöjade de ett inbrott i sin villa den 28 december. Tjuvarna låste sig in i garaget och kunde inte befria sig genom garageporten. De var mycket slitna och de huttrade in i garaget. De hade bara torrfoder och en back läsk att äta och dricka.
      Tjuvarna blev anhållna och de väntar på åtal, så de firar nyårsafton i häktet. Polisen misstänker att de två tjuvarna var orsaken till inbrotten som har hänt i Degerbo den sista tiden.

      Radera
    2. Ayman, Cynthia och Jenica

      Den här notisen är den senaste uppdateringen.

      Inbrott i Uppland
      Degerbo När familjen Molavi kom från sin semester, avslöjade de ett inbrott i sin villa den 28 december. Tjuvarna låste in sig i garaget och kunde inte befria sig genom garageporten. De var mycket slitna och de huttrade in i garaget. De hade bara torrfoder och en back läsk att äta och dricka.
      Tjuvarna blev anhållna och de väntar på åtal, så de firar nyårsafton i häktet. Polisen misstänker att de två tjuvarna var orsaken till inbrotten som har hänt i Degerbo den sista tiden.


      Radera
    3. Notisen är tydlig och ni har skrivit alla informationer men rubriken måste berätta mer information om händelsen. Vi tror att ni borde ha skrivit så "När familjen Molavi kom tillbaka från sim semester" istället för "när familjen Molavi kom från sin semester" och det hade varit bättre om ni hade använt upptäcka istället för avslöja.Den andra mening låter inte helt rätt eftersom vi tycker att ni måste förklara varför de kunde inte befria sig från garaget. Det finns lite fel med tempus t.ex. när ni skrev att de firar istället för firade.
      Vi önskar att ni var lite mera försiktig med hur mening låter.

      Radera
    4. Ayman32
      Kan ni ge oss ett förslag för en bra rubrik?
      Jag tror att det ska bli "firade" istället av "firar"?
      Tack för förslagen!

      Radera
  7. Inbrottstjuvar fastnade i garaget
    Degarbo En familj kom tillbaka från sin julsemester och överraskades av att det finns två tjuvar i deras garage. De två tjuvarna ville gå ut under garaget efter dem tog värde saker men hade dörren gått i baklås och väntade de på ägaren kom tillbaka. Familjen lämnade de två tjuvarna till polisen utan problem.
    Fartun och Rawaa.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman32

      Rubriken passar bra för den notisen. Ni har svarat på var, när , vem, på ett sjyst sätt ,men jag tror att ni kan utveckla svaren på varför och konsekvenser t.ex. varför lämnade familjen dem två tjuvarna till polisen utan problem. Jag tänker att språket är ok, men ni kan utveckla det lite genom att "värde saker men" Kan bli värde saker, men. Ni kan också tänka på att utveckla meningarna lite mer.
      Jag tror att ni bör skriva 2 meningar till eller förkorta meningar lite för dem blir 5, därför att notisen ska innehålla minst 5 meningar.
      I slutet vill jag säga att notisen är lätt att förstå och har en bra rubrik och jag vill önska att ni tänker lite mer på strukturen.

      Radera
  8. Inbrotstjuvar i garaget

    DEGERBO- När familjen Molavi kom tillbaka hem efter att de firade julen utomlands, upptäckte de att värdesaker var stulna. Inne i garaget fanns två utmattade tjuvar som var inlåsta eftersom de inte kunde öppna garagetsporten efter fler misslyckade försök. Där höll de sina liv uppe genom att träffa tomflaskorna med torrfoder. Familjens egendomar och andra saker fanns det i garaget så de togs på bar gärning sedan tog polisen de till häkte.

    Moustafa Nawar Najeeb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har lyckats med er rubrik som informerar läsaren vad som har hänt i Degerbo och texten är tydlig och formellt samt vi kan förstå problemet och vad är ödet för tjuvarna och ni svarar på alla frågor, men den första mening är lång om ni ta bort när och börjar med familjen Molavi tycker vi. Kanske det är inte så viktigt att berätta om där höll de sina liv... det är bättre om ni skrev om att tjuvarna försökte ta sig ut garaget.

      Radera
  9. Inbrott i Degerbo
    I Degerbo hade inbrott hänt hos familjen Molavi, när de kom tillbaka från sin julsemester. Familjen Molavi fick veta att deras villa hade haft inbrott och vid inspektionen märkte de att många saker var borta. Tjuvarna satt kvar i garaget och de tillbringade jul där eftersom dörren hade gott i baklås. De försökte flera gånger att gå ut därifrån men de misslyckades tills polisen och familjen kom. Polisen förde tjuvarna till häktet. Polisen misstänker att Molavis hus var inte bara det huset som hade haft inbrott.

    Hassan, Mahmoud och Ghazwan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har lyckats med er rubrik, som innehåller bra informationer om nyhetsartikel som vi har läst förut. Ni svarar på alla frågor, men när ni berättar om vad som hände, så tycker vi att vi inte förstår bra var händelserna har hänt? För att bra variation, tror jag att ni bör ändra ”där” platsen som står i ” Tjuvarna satt kvar i garaget och de tillbringade jul där ” för att bli ” Tjuvarna satt kvar i garaget och där tillbringade de jul ”

      Det finns ett grammatiskt fel när ni säger att ” Polisen misstänker att Molavis hus var inte bara det huset som hade haft inbrott ”. Jag tycker att det är bättre om ämne skriver: ” Polisen misstänker att Molavis hus inte bara var det här huset som hade haft inbrott ”.

      Det finns en motsättning mellan ” De försökte flera gånger att gå ut därifrån men de misslyckades tills polisen och familjen kom ” jag har förstått att polisen och familj Molavi har kommit samtidigt.

      Mustafa, Nawar, Najeeb

      Radera
  10. Wael, Susan och Nadin

    Brott under jultiden
    Degerb den 28 december hade familjen Molavis villa haft inbrott när de kom tillbaka från sin julsemester till Turkiet.
    Familjen upptäckte att deras värdesaker vara stulen. Rånet var överraskning för båda ägare och tjuvar eftersom familjen hittade tjuvorna kvar i garaget, där dörren hade gått i baklås så tjuvorna firade julen i fångenskap.
    Då misstänkte polisen att de tjuvorna hade gott flera platser.
    Just nu tjuvorna är på häkte och väntar på åtal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De skrev på ett enkelt sätt och det är bra sak när man vill skrev en notis, dessutom försökte de att skriva allting om den artikelen.
      De gjorde ett bra jobb men vi torr att de hade några fel tillexempel: rubrik var inte passar med det och de använd rånet istället för inbrott det var inte samma betydelse och de skrev ” Rånet var överraskning för båda ägare och tjuvar eftersom familjen hittade tjuvarna kvar i garaget, där dörren hade gått i baklås så tjuvarna firade julen i fångenskap.” och vi tror att det är fel betydelse eftersom bara Familjen som hade överraskning samt det finns fel med ordföljd ” nu tjuvarna är på häkte och väntar på åtal” så bör de skriva nu är tjuvarna i häkte och väntar på åtal.
      Vi hoppas att nästa gång försöker att fokusera mer med ordföljd eftersom det är jätteviktig.

      Hassan och Mahmoud.

      Radera
    2. De skrev på ett enkelt sätt och det är bra sak när man vill skrev en notis, dessutom försökte de att skriva allting om den artikelen.
      De gjorde ett bra jobb men vi torr att de hade några fel tillexempel: rubrik var inte passar med det och de använd rånet istället för inbrott det var inte samma betydelse och de skrev ” Rånet var överraskning för båda ägare och tjuvar eftersom familjen hittade tjuvarna kvar i garaget, där dörren hade gått i baklås så tjuvarna firade julen i fångenskap.” och vi tror att det är fel betydelse eftersom bara Familjen som hade överraskning samt det finns fel med ordföljd ” nu tjuvarna är på häkte och väntar på åtal” så bör de skriva nu är tjuvarna i häkte och väntar på åtal.
      Vi hoppas att nästa gång försöker att fokusera mer med ordföljd eftersom det är jätteviktig.

      Hassan och Mahmoud.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  11. En brott under jultiden
    Degerb den 28 december hade familjen Molavis villa haft inbrott när de kom tillbaka från sin julsemester till Turkiet.
    Familjen upptäckte att deras värdesaker vara stulen. Brottet var överraskning för ägare, när de hittade tjuvorna kvar i garaget och det var överraskning för tjuvarna också,eftersom dörren hade gått i baklås så tjuvorna firade julen i fångenskap.
    Till slut anhöll de av polisen och de misstänkte att de tjuvorna hade gott flera platser.
    nu tjuvarna är på häkte och väntar på åtal.
    Jag tror att det blir bättre eller vad tror ni Hassan och Mahmoud?

    SvaraRadera