måndag 9 maj 2016

Besök av Ulrika

Idag besökte Ulrika oss och pratade om studier, arbete och stress. Jag tänkte att det hon framhävde mest var vikten av att planera sin tid på ett bra sätt. Vad tänker ni? Alltså vilket var hennes budskap till er? Tills imorgon vill jag att ni läser igenom artikeln om föräldrarnas roll i skolan, för vi ska träna på att skriva en argumenterande text om det tillsammans imorgon. Här är artikeln:


http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/skola/article17316516.ab


Här kan ni läsa lite av det Ulrika sa idag:




Besök av Ulrika 9 maj -16


 Vad stressar enligt eleverna?
  • Om man har barn
  • Tanken på framtiden
  • Läxor
  • Resultat
  • Krav från lärare


Studera eller jobba heltid = 40 timmar per vecka.


Det är viktigt att få ihop sitt ”livspussel”. 24 timmar på ett dygn och då ska vi jobba/studera 8 timmar, sova ca. 8 timmar och ha fritid ca. 8 timmar. Ibland behöver man göra läxor eller ”tråkiga sysslor” på sin fritid.


Här kan man bestämma ganska mycket över sin tid på vuxenutbildningen. Man behöver se över sin vecka och prioritera sin tid till att studera 40 timmar per vecka. Man måste lägga den tiden, för att ge sig själv rätt förutsättningar. Utgå ifrån de schemalagda positionerna och fundera sen på vad jag gör av tiden runtomkring. Ulrika kan hjälpa till med planering och lärarna kan hjälpa till att stötta er VAD man kan göra hemma.


CSN – där förväntas det att man studerar 40 timmar i veckan. I studieplanerna läggs ofta mer timmar/poäng på svenskan, eftersom språket är nyckeln till de andra ämnena och för att komma vidare i sina studier framöver. Tänk på att fördela tiden rätt mellan olika kurser.


Det är viktigt att fundera på vilken tid som passar bäst för mig att studera på, men det är viktigt att lägga 40 timmar i veckan, men på tider som passar bäst.


De flesta inlämningsuppgifter till universiteten sker på nätterna. Det kan bero på att många studenter känner sig stressade eller kanske fungerar bäst på kvällen.


Det är lätt att man tar lite för långa raster och lägger mycket tid på ”det roliga”!


”Tiden är olika på olika delar om toalettdörren!” 2 minuter utanför dörren känns längre än om du är innanför!:)


350 000 är arbetslösa i Sverige, enligt en av artiklarna (den som Salim och Moustafa läste), men det finns 90 000 lediga jobb. Det är många arbetslösa, men ändå ganska många jobb. Man ska matchas till rätt jobb – utbildning, erfarenhet, körkort… Många yrken kräver väldigt mycket! Vad tänker man när man ser en sådan annons? SÖK ÄNDÅ! Det finns sällan någon som har allt! Man kan gå till någon som känner en väl och be om tips om vad man kan skriva när man söker jobb. Vad är jag bra på? Ring gärna arbetsgivaren!


Lite stress kan vara positivt ibland! Det kan sporra en att verkligen ta tag i saker.


Det finns flest människor som jobbar som undersköterska i Sverige. Det är det vanligaste yrket i Sverige. Alla vill dock inte jobba inom vården. Det passar inte alla. När man utbildar sig kanske man ändrar sig längs vägen – man ändrar sina livsval ibland! Man bestämmer sig först för något, men inser sen att man kanske inte vill gå den långa vägen eller kommer på att något annat skulle passa bättre. Man behöver sätta upp ett realistiskt mål!


Många arbetsgivare vill att man ska göra praktik och sen får man kanske ingen vidare anställning. Då kan man känna sig lurad och utnyttjad. Dock är det viktigt att använda det som arbetslivserfarenhet och fråga om man får skriva in arbetsgivaren som referens i framtiden. Har man gjort ett bra jobb på praktiken, så kan man bli aktuell längre fram.


Yrkeshögskolan – där används begreppet LIA (lärande i arbete), och man kan säga att det är Sveriges längsta arbetsintervju. Då visar man om man kan passa tider, har social kompetens, om man kan lära sig arbetsuppgifterna.



Utbildning är jätteviktig, att avsluta sin utbildning. Resultatet är inte alltid så viktigt, utan att du slutfört den. Det kan vara den första gallringen som görs, ”den här har gymnasieutbildning” men ”den här har inte gymnasieutbildning”.


Tiderna förändras och yrken förändras med tiden. Förr kunde man jobba i ”mjölkbutik”, men nu kan man vara ”apputvecklare” och ”youtubare”. Lyssna gärna på Sommarpratarna på P1, Felix Kjellberg PewDiePie, som är känd för sin youtube-kanal.


Det finns en fördel med att studera på mindre ort. Vi har oftast inga långa köer för att få börja studera här om man jämför med större kommuner.


Tempot har ökat på arbetsmarknaden. Fackförening är viktigt och att ha koll på vilka regler som gäller på arbetet. Vid problem kan fackföreningen stötta. Pensionsåldern är idag 65 år, men det diskuteras att den kanske ska höjas till 67-68 år.



Man behöver prioritera det som ger en positiv energi! Att motionera kan ha stora effekter på ork, sömn… Kom gärna till Ulrika och se över era planeringar. Vi är kopplade till ett Hälsocenter i Köping och där finns lite föreläsningar som man kan gå på. Det sitter lite på anslagstavlorna på skolan. Det finns även möjlighet att prata med någon där.


Vi ses imorgon!
/Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar