tisdag 25 augusti 2015

Nyhetsartiklar - struktur och språk

Idag gick vi över från notiser till nyhetsartiklar och vi började med att titta på strukturen med rubrik, ingress (sammanfattning), pratminus, spalter, brödtext, bild och bildtext. Det kändes som att ni hade bra koll på det!


Vi tittade också mycket på språket i artikeln och såg att det används många speciella former där, som alla visar ett mer formellt språk. Vi såg flera verb i passiv form, t.ex. greps, hade kallats, åtalas och vi kunde se att passiv form kan skrivas i olika tider, men i en nyhet blir det ju främst i preteritum eller pluskvamperfekt eftersom en nyhet är något som redan har hänt. De kan skrivas med agent (Bloggen skrivs av Sofia) eller utan agent om det inte är viktigt vem som gör något eller att man inte vet vem som gjorde det (Affären öppnas kl. 8 varje dag.) Alla skrev egna meningar i passiv form och jag tror att ni förstår detta nu. Här ser ni några exempel som ni skrev:




  1. Pianot spelas av Maria.
  2. Dörren har stängts av en man.
  3. Möjligheterna har förbättrats.
  4. Datorn säljs av en säljare.
  5. Kläderna har tvättats.
  6. Boken skrevs av författaren.
  7. Leksakerna läggs tillbaka av Edvard.
  8. Klockan 21 stängs dörren.
  9. Historien berättas av kungen.
  10. Fjärrkontrollen saknades. (har/hade saknats)
  11. Bilen reparerades av Hassan.
  12. Badhuset öppnades igår.
  13. Fönstret stängs av mig.
  14. Meddelandet levererades av avsändaren.
  15. Huset byggs av mannen.
  16. Eleverna undervisas av läraren.




 I språket i artikeln såg vi också participformer, t.ex. de förstörda taveldukarna, den bråkige restauranggästen, som betyder taveldukar som någon har förstört och en restauranggäst som bråkar. Allt det här visar alltså ett formellt språk. Här kan ni se en film om perfekt particip och en om presens particip:


https://www.youtube.com/watch?v=u45NYOrWIFU


https://www.youtube.com/watch?v=wb2dNHbx-SQ


Vi pratade om varför vi jobbar med språket i artiklarna på det här sättet. Kommer ni ihåg varför?


Ni fick sedan börja att utveckla era gruppnotiser, som ni skrev utifrån olika bilder förut (björnen, vårdcentralen, drogmissbrukaren, kungen och studenterna) till en nyhetsartikel. Det var bra att ha notisen som ingress i artikeln och sedan utveckla det med mer detaljer och folk som uttalar sig i artikeln. Jag blev jätteglad av att se ert engagemang och av att ni verkligen försökte tänka på att göra språket mer formellt. Det är lektioner som idag, som gör att vi lärare älskar vårt jobb!! Så otroligt bra jobbat! :)


Ni får fortsätta med samma grupparbete imorgon och när ni sedan är klara så skriver ni artikeln i ett Word-dokument och skickar det på Fronter i mappen "Från notis till nyhetsartikel". En från varje grupp har fått den inlämningsmappen (Martina, Mays, Amer, Olena och Hazelle).


Vi ses!
/den undervisande läraren Sofia (presens particip)

8 kommentarer:

  1. Vi har pratat och jobbat med några former av verb för att vi skulle kunna använda dem i våra kommande texter som ska skrivas. En nyhetsartikel behöver ha ett formellt språk och dessa former hjälper att göra det. Förresten, väldig bra filmer...

    SvaraRadera
  2. Hoppas att vi kan göra den.

    Ps:

    För de som studerar samhällskunskap på grundnivå. Läraren kommer inte att vara på platsen imorgon därför han har tid hos läkaren

    SvaraRadera
  3. Hoppas att vi kan göra den.

    Ps:

    För de som studerar samhällskunskap på grundnivå. Läraren kommer inte att vara på platsen imorgon därför han har tid hos läkaren

    SvaraRadera
  4. Du har lärt oss några former av verb och vi kommer att använda dem I nyhetsartiklar och I kommande texter som vi ska skriva sen..
    bra filmer. .
    noor

    SvaraRadera
  5. Hej allihopa! Jag har missat mycket i skolan men jag följer er här på bloggen. Vi pratade om passiv form förra året hos Rosemary och hon förklarade till oss att vi ska inte använda den förmen i våra dagliga tal. När jag skriver detta insåg jag att jag har varit i den här skolan nästan två år! wow

    Bra filmer.
    Vi ses på fredag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hej Hiba! Vi saknar dig i skolan, men härligt att du följer oss här! Vad roligt att du kommer på fredag!:)

      Radera
  6. Vad bra att ni förbereder er och ser filmerna hemma!:)

    SvaraRadera
  7. Vi har jobbat med flera verb i passiv form och det känns jätte rolig när vi har skrivit egna meningar,för att kunna skriva en nyhetsartikel på riktigt sätt.
    vad viktiga filmer!
    Lina

    SvaraRadera