måndag 4 april 2016

Sista avsnittet och Eva kom hem

Vad härligt att få träffa er alla igen!:) Vi tittade på sista avsnittet i säsong 2:

Avsnittet hette ju "Hemkomsten" och vi trodde ju och hoppades innan att Eva skulle komma tillbaka och det gjorde hon!:) Det var med blandade känslor, som hon togs emot och att hon hade en väninna med sig gjorde inte saken bättre. Efteråt pratade vi lite om vad ni tyckte och tänkte om det som hände, t.ex:
- Vad tycker ni om att Wilma lämnar morfar för sina kompisar?
- Hur tror ni Johan känner sig när Eva kommer?
- Varför är alla irriterade på Ingrid? Hur skulle ni göra om någon okänd kom till ditt hem?
- Tror ni Eva stannar?

Den typen av frågor kommer ni att få på alla avsnitt på lektionen på onsdag. Ni som inte är här får göra uppgiften hemma. Frågorna läggs på bloggen efter lektionen på onsdag.

Några uttryck som vi pratade om från avsnittet var:

bita ihop
ett bra tag
trampa någon på tårna

Kommer ni ihåg vad det betyder?

Ghassan pratade också om ett helt annat uttryck som han hade hört och som jag sa betyder det ungefär "Ta det lugnt!" Läs mer om det här:

Idiom

ingen ko isen
  1. ingen särskild brådska eller fara, ingen panik
    Tro mig, vi har all tid i världen, det är ingen ko på isen.
    Diverse: Det förkortade uttrycket som oftast sägs kan vara nog så kryptiskt men det blir litet mer begripligt om man tar med hela den ursprungliga meningen som lyder "det är ingen ko på isen så länge rumpan är i land" vilket alltså ska tolkas som att man inte ska oroa sig så länge kossan har fast mark under bakklövarna och kan rädda sig själv om isen brister. När man saknade rinnande vatten i lagårdarna så var det väldigt besvärligt att försöka bära vatten till kossorna. Lösningen var oftast att en gång per dag leda kossorna till en sjö där de fick dricka. Om sjön var isbelagd så måste man såga upp en vak. Problem blev det ifall det var blankis. Kossor är inte anpassade för blankis. Om de halkar kan det slumpa sig så att de halkar samtidigt med framklövarna framåt och bakklövarna bakåt. Detta kan leda till att kon sträcker sig så allvarligt att den måste avlivas. Största försiktighet måste därför iakttas när man går med kossor på blankis.

Så alltså, eget arbete imorgon! Nästa lektion är onsdag 6 april!
/Sofia

1 kommentar:

  1. HEHEHEE. Det var ganska roligt att veta vad det betydde. ah jam nu är det dags att titta vidare på säsongen, trots att det blir tårar i mina ögon... de fina långa avsnitten -.-!

    SvaraRadera