tisdag 12 januari 2016

Nya elever i gruppen, information om kursen och faktatexter

Idag hann vi göra väldigt mycket, först presentera oss för varandra och att man säger "Jag har bott i Kungsör i...". De flesta hade träffats tidigare, men det är alltid trevligt att få höra lite om varandra - några berättar mer och några mindre!:) Vi lärde oss att man kan kalla den man bor ihop med för "min gubbe" eller "min gumma" och det behöver inte betyda att den människan är gammal.


Vi gick sedan igenom lite om fronter, som vi använder för information, att kunna jobba med uppgifter hemifrån och att skicka in uppgifter där. Adressen för att logga in är ju www.fronter.com/kunskapsporten och där är användarnamnet förnamnet.efternamnet. Om något strular med inloggningen, kan ni gå till Kerstin, så hjälper hon er. Vi pratade också om att Skolverket.  styr vad som ingår i kursen och även sätter upp kunskapskrav för hur bra man ska kunna olika saker. Hur kan man få ett D på en kurs? Kan ni förklara det? Planeringen har vi lärare tagit fram utifrån vad Skolverket har satt som centralt innehåll och den är lite lättare att förstå än deras text. Där kan man se vilka uppgifter som ska göras i kursen, några gör vi tillsammans och några kan man göra hemma på egen hand.


Bloggen här är en uppgift som ingår i kursen. Förstod ni vad man kan visa att man kan här?


Vi startade sedan vårt första kortare tema om faktatexter om olika upptäckter/uppfinningar och vi läste först om penicillin och sedan om vaccin. Innan vi läste om penicillin fick ni svara på frågor i voto om ord från texten. Här är resultatet:


http://voto.se/poll/penicillin


Sedan läste vi om vaccin och då förklarade jag ord i meningarna och ni skulle försöka förstå vilket ord som jag menade. Basam och Mays skrev upp orden med förklaringar på stora papper. Det var lite svårt att hänga med, men det löste sig:) Vilka ord kommer ni ihåg nu från vaccin-texten?


Imorgon träffar ni Liselotte och ska börja med att läsa en text om mikrovågsugnen. Vi ses på torsdag! Bra jobbat idag!
/Sofia

3 kommentarer:

  1. När vi skriva på bloggen visar vi hur mycket vi kan förklara våra egna åsikter i tydligt sätt.Sen kommer läraren att förstå vad vi menar.Det är jätte roligt när läraren reagerar med våra åsikter och svarar i stället.Det fanns flera viktiga ord i texten som jakt och det betyder att man letar efter något eller jagar ett djur i skogen, piga är husa, utrotad betyder försvinner, grubblade betyder funderade,mild former betyder inte farligt, som tur betyder lyckligtvis, skeptisk betyder inte riktigt alltså konstigt och återhämtade sig betyder känner bättre eller blir frisk. Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh bra! Vad många ord du kommer ihåg! Men kom ihåg att det heter "som tur är" och är man verkligen konstig om man är skeptisk?
      Helt rätt Lina, att man har chansen att uttrycka dina åsikter här på bloggen eller snarare reflektera runt olika frågor!

      Radera
  2. När vi skriver. Lina

    SvaraRadera