onsdag 8 februari 2017

Mer källkritik


Hej alla!

Jag är sjuk idag och kan tyvärr inte göra detta tillsammans med er, men ni ska granska två olika sidor som båda på något sätt handlar om hälsa. Men läs först detta:

Källkritik på nätet
I princip vem som helst kan publicera vad som helst på internet. Kom därför ihåg att du själv får bedöma kvaliteten på material du hittat på webben.
När du granskar webbplatser handlar det i huvudsak om att försöka avgöra om innehållet är trovärdigt och om du kan lita på författare eller utgivare. Ett sätt att skapa dig en uppfattning om tillförlitligheten är att kontrollera informationen i vissa delar av webbplatsen.
Kriterierna för granskning av webbaserat material är desamma som för tryckt material, men det finns ytterligare några saker som du kan kontrollera när det gäller källkritik på nätet. (http://www.ub.gu.se/skriva/kallkritik/internet/) 

Jobba gärna i par och utgå från nedanstående checklista när ni granskar dessa webbsidor:

https://www.skadekompassen.se/ovrigt/fysisk-aktivitet-och-halsa/


Checklista för källkritik

Vem har gjort webbsidan?

Är det en myndighet? Är det en organisation?
Är det ett företag? Är det en privatperson?
Är det någon som kan ämnet?
Är det någon du litar på?

Varför är webbsidan gjord?

För att informera om något? För att luras?
För att sprida en åsikt?
För att sälja något? För att underhålla?

Hur ser webbsidan ut?

Har den kontaktinformation?
Har den fungerande länkar?
Har den trovärdiga källhänvisningar?
Har den senast granskad-datum?

Kan du få information från andra ställen?

Har du jämfört med vad du redan vet?
Har du jämfört med andra källor? 
(http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/kallkritik/fakta/lathund-1.151074)

Skriv era svar som kommentarer här på bloggen
Ha det så bra så ses vi snart igen
Liselotte








23 kommentarer:

  1. Ayman32
    Krya på dig ��

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Den artikeln skrevs av Eva Deurloo som är specialiserat på fysioterapeut, i Skadekom Passen webbsidan. Den webbsidan ägs och drivs av Ortomed Sverige AB alltså den artikeln är trovärdig dessutom finns datumuppdaterat bredvid den artriklen. Den webbsidan skrev för att sprida kunskap mellan folk. De informationer som skrev på den webbsidan är korrekt eftersom det finns massor av webbsidar som skrev samma de informationer t.ex: www.informationsverige.se/Svenska/Samhalle/Samhallsorientering/Sidor/Vad-%C3%A4r-h%C3%A4lsa.aspx.


    Krya på dig Liselotte! :)

    SvaraRadera
  6. Första webbsidan(skadekompassen)
    • Vem har gjort webbsidan?
    Ett företag och en person som kan ämnet (fysioterapeut)
    • Varför är webbsidan gjort?
    För att ge informationer om hälsa och vård.
    • Hur ser webbsidan ut?
    Det har kontaktinformation och det är en trovärdig källhänvisning tycker jag.
    • Kan du få information från andra ställen?
    Om vi jämföra den här webbsidan med Peter tränningsblogg ska vi se att skadekompassen har många trovärdiga källhänvisning än andra sidor.

    Andra webbsidan(Peter tränningsblogg)
    • Vem har gjort webbsidan?
    En privatperson.
    • Varför är webbsidan göra?
    För egenintresse och för att sälja något.
    • Hur ser webbsidan ut?
    Det har inte trovärdig hänvisning eftersom han inte berättar vem Peter är och det finns ingen kontroll över informationer som han har skrivit.

    SvaraRadera
  7. krya på dig!

    Suhailah

    SvaraRadera
  8. Tack för alla snälla kryapådighälsningar. Jag mår mycket bättre men jag är fortfarande svag så jag kommer att vara hemma i morgon också. //Liselotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ayman32
      Det är bra att du mår bättre.
      Vi ses snart.

      Radera
  9. Krya på dig Liselotte
    Ortomed Sverige AB har gjort första webbsida. Jag tror att det är en trovärdig sida som man kan leta på för att artiklar var skrivna av vårdgivare som har fördjupade kunskaper inom hälsa. Den sidan har kontakt information och trovärdiga referenser t.ex. WHO . Länkar funkar och informationen uppdaterat.
    Andra sida är en tränings blogg till en privat person som skrev hans synpunkter efter många år inom Hälso branschen. Jag tror att man inte kan lita på den sidan för att finns ingen referenser eller kontaktinformation. Bara åsikter och synpunkter

    SvaraRadera
  10. Krya på dig Liselotte
    Jag hoppas att återhämta sig snabbt
    Kan man säga så på en svensk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nästan! "Jag hoppas att du återhämtar dig snabbt!" :) Det hoppas jag också!

      Radera
  11. Första webbsidan är ett företag och artikeln skrivs aven leg fysioterapeut.
    Ortomed Sverige AB som gjorde den artikeln och jag tror att det är trovärdiga referenser och de gjorde den webbsida för att ge information om hälsa. Jag tror att den artikeln kan man lita på eftersom det finns mycket information och man kan kontakta med dem, men på andra sidan är en blogg till en privat person som heter Peter och de skriver inte information om honom. Jag tror att den artikeln kan man inte lite på.

    SvaraRadera
  12. Första webbsidan ger information om hälsan och vården så det fungerar som en guide för dem som behöver information om hälsan eller som är skadad. Den här sidan bara specialistar människor som kan publicera inom hälsan eller vård och det är klart att det finns granskning av den här informationen. Detta innebär att det är mjöligt att lita på sidan och den senaste uppdaterat var i 2016-03-24.
    Andra sidan ser ut som ger hjälp för människorna som lider med kriser och alla människor kan publicera av alla ämne och det är klart att det finns ingen granskning eller kontrollen av den här informationen. Det betyder att vi inte kan lita på den här sidan.

    SvaraRadera
  13. Krya på dig Liselotte

    Ett privat och egenfinansierat företag som heter Ortomed Sverige AB har gjort den här webbsidan och varit aktiv inom hälso- och sjukvård sedan 2004 och har sitt säte i Göteborg.
    Informationssidorna ((granskas)) av legitimerad vårdpersonal med speciell ämnesområdeskompetens och den här Informationssidan (Skribent: Eva Deurloo, leg. fysioterapeut) hjälper patienter att hitta och förstå sin skada samt hitta vårdgivare med rätt kompetens i sitt närområde . Så det är inte rätt att säga att denna text är skriven av Eva Deurloo som finns i kommentarerna. Artikeln är ett försök att samla fakta och information relaterat till begreppet fysisk aktivitet att informera och hjälpa patienter.

    Det verkar som professionell webbsida. Man kan se att de sätter en hel del information om kontaktinformation, fungerande länkar, trovärdiga källhänvisningar och det finns datum för senaste ändring informationen , men i den andra länken till artiklar kan vi hitta precis tvärtom .Jag håller med Iman Baker och med sin åsikt om andra texter när hon sa att ” det är en tränings blogg till en privat person som skrev hans synpunkter efter många år inom Hälso branschen. Jag tror att man inte kan lita på den sidan för att finns ingen referenser eller kontaktinformation. Bara åsikter och synpunkter ”

    SvaraRadera
  14. Krya på dig Liselotte!

    Skadekompassen.se är ett privat och egenfinansierat företag. Den webbsidan tillhör till ett tillförlitligt företag där ägs Skadekompassen.se och drivs av Ortomed Sverige AB. Jag har letat efter moderbolagets register (Ortomed Sverige AB) på Merinfo.se. De register som är sökbart på Merinfo.se är en spegling av myndigheternas register, så jag har fått om bolagsuppgifter som org.nummer, adress samt telefonnummer, alltså jag litar på den webbsidan. Webbsidan har gjorts för att informera om sjukdomstillstånd och sprida medicinska artiklar. I Skadekompassen.se finns möjlighet att kontakta med dem genom ett visst formulär. Artikeln har fungerande länkar och senast granskad-datum, och källhänvisningar är trovärdiga eftersom jag har jämfört med en av referenserna som finns i den.
    Andra webbsidan är en blogg för en privatperson som skriver sina åsikter och ger sina egna råd. Den bloggen har ingen kontaktinformation, länkar inte ens trovärdiga källhänvisningar. Som ett resultat, man kan inte lita på den bloggen.

    SvaraRadera