tisdag 24 februari 2015

Engagerade elever idag:)

Idag var ni verkligen engagerade och jobbade flitigt med er uppgift om att samla fakta om ert yrke. Jag tror att de flesta har kommit igång. Ni fortsätter imorgon att jobba med den uppgiften och så fort ni är klara, så skickar ni er fakta (skriven med egna ord) på Fronter i mappen "Faktatext om ett yrke". Skriv ungefär 1 sida på datorn i storlek 12 och glöm inte att ange dina källor. Den här faktan, ska ni så småningom få presentera för varandra och då ska ni prata ca. 5 minuter och ni ska inte ha några hjälpmedel, utan bara tänka på att berätta så tydligt som möjligt för de andra.

Vi började med att titta på filmen där Jerry Silfwer pratade om källor och källkritik. Han sammanfattade sig med att ge tre viktiga tips:

1. Dubbelkolla alltid din information, så att du vet att den stämmer
2. Försök alltid att använda originalkällan, alltså inte andra elevers arbeten
3. Ange alltid källa och det passar att göra i slutet av sin text, så att alla kan veta varifrån du har hämtat informationen

Vi gjorde ett exempel tillsammans på hur man kan tänka, när man gör om fakta till egen kunskap. Ni fick ett tydligt exempel på en strategi som ni kan använda. Vi läste först en faktatext om grundskollärare, sen hittade vi stödord och synonymer till de stödorden. Efter det tittade vi bara på stödorden och skrev faktatexten om grundskollärare med samma innehåll, men med andra ord (alltså egna ord). Kommer ni ihåg, varför man ska skriva med egna ord? Exemplet som vi gjorde ligger på Fronter. Det är ett bra sätt att börja på, när man ska sammanställa information. Det kommer att ta ganska lång tid, men med tiden hittar ni ett system som kanske går snabbare. Då kanske ni kan spara informationen i huvudet och utifrån den skriva om texten.

Intervjufrågorna kommer ni att prata lite om imorgon med Liselotte och under nästa vecka, eller denna vecka ska ni genomföra era intervjuer. Det är jättebra om ni kan spela in, för sen blir uppgiften att återge intervjun för de andra och det blir nästan omöjligt om ni inte kan lyssna på intervjun flera gånger och träna in vad de säger.

Ni träffar Liselotte imorgon! Glöm inte att det är stängt sen på torsdag och fredag! Självstudier gäller!
Ha det bäst! /Sofia:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar