torsdag 26 september 2019

Exempel på budskapsreflektioner och bildkoppling

Imorgon ska vi titta på lite exempel på hur man kan reflektera om budskapet och koppla en bild till reflektionen.


Här är några frågor som man kan använda för att skriva en budskapsreflektion:


1. Vilket/vilka budskap finns i texten? Förklara vad i texten som visar detta! Ge exempel från texten med egna ord!
2. Tycker du att det är ett viktigt budskap? Varför? Koppla till hur livet är i samhället!
3. Har du någon egen erfarenhet av det här budskapet? Berätta!

Här kan du läsa ett exempel:


Min reflektion om budskapet i novellen "Nu när du är stilla"
Jag tror att författaren vill visa oss hur långt det kan gå om man är elak mot en annan person. I texten förstår man att det som händer med "Grodan" i skolan till slut leder till att hon tar livet av sig. Trots att det man gör mot någon annan kan verka oskyldigt, kan det få väldigt allvarliga konsekvenser.


"Grodan", eller Sofie som hon egentligen heter, blir utsatt för trakasserier under en lång tid och klasskompisarna tvingar henne att göra de mest hemska sakerna: visa brösten för läraren, dricka tabasco och klä av sig kläderna och göra snöänglar i snön. I den stunden förstår inte klasskompisarna hur illa de gör henne och Sofie säger heller inte ifrån. Kanske vill författaren också berätta, att det är viktigt att inte acceptera vad som helst, utan säga nej direkt om något inte känns okej. Om man säger ja mot sin vilja en gång, är det lätt att man fortsätter att göra det.

Som medmänniska tänker jag, och jag tror att författaren också vill få fram det, att man har ett ansvar. Ansvaret handlar om att behandla andra människor med respekt och på samma sätt som man själv vill bli behandlad. Alla kan dock göra misstag ibland och det är inget konstigt, säg förlåt! Man behöver ta sitt ansvar och stå för sina handlingar och inse att man gör fel ibland. En ursäkt från hjärtat kan vara lösningen. Vi måste ta hand om varandra och visa förståelse här och nu, innan det är för sent!



Frågor för att skriva en bildkoppling:
1. Vad ser du på bilden? Tolka bilden!
2. Hur kan bilden kopplas till budskapet och vad som händer i texten? Motivera och förklara!
3. Vad tänker du om det här? Motivera!


Min bildkoppling till novellen ”Nu när du är stilla”
Bilden visar en kvinna som tydligt sätter stopp genom att hålla upp handen. Hon kanske säger nej till sina vänner som försöker få henne att göra saker som hon egentligen inte vill, och precis så skulle Sofie (Grodan) behövt göra eller hon säger stopp för att hjälpa sin vän, som inte vågar säga nej själv. Det är faktiskt ett alternativ att ta hjälp av någon annan om man inte kan hantera situationen själv och en riktig vän ställer upp för sina vänner. Det kan ibland vara lättare att prata med och ta hjälp av människor som inte står en allra närmast, utan kanske en lärare, en kompis till en kompis eller någon annan är den som kan hjälpa en på bästa sätt. Så att tydligt våga säga ifrån och att hjälpa varandra kan vara avgörande för framtiden.
 
 
Min bildkoppling till romanen ”Stjärnlösa nätter”






På bilden kan vi se två personer som håller varandra i handen. Kanske gör de det, för att de känner att de hör ihop och att de vill stötta varandra i alla situationer i livet. På bilden ser det ut som att de håller på att tappa taget om varandras händer, vilket kan betyda att de är på väg att tappa förtroendet för varandra. En av dem har kanske svikit den andra på något sätt - träffat någon annan eller inte ställt upp för den andra i en svår situation. Att svika en annan person, kan få problematiska följder, men det kanske man inte förstår förrän det är för sent. I romanen förstår Amár sitt misstag när det redan är för sent. Han sviker och sårar många människor omkring sig, Amira, Samir, sin pappa... Han skulle ha behövt ta ett större ansvar för sina handlingar och tänka på följderna.
 
 
Bildkoppling till texten ”Dossy”

På den här bilden ser jag en hand som hålls upp framför solen och det ser ut som personen håller ett ljus i sin hand. Det här ljuset kan symbolisera ett hopp om en bättre framtid. Kanske den här personen lever ett jättedåligt liv med fattigdom och ensamhet.

Den här bilden påminner mig om det som händer i texten ”Dossy”, eftersom det finns en fattig och föräldralös flicka vid namn Dossy. Hon känner sig hoppfull med hjälp av sin fantasi. Hon drömmer och fantiserar om saker som hon saknar i sitt liv, tex. att hon vill bo i ett stort hus med sina kärleksfulla föräldrar och ha fina kläder, vara stark och rik. Så Dossys ljus är hennes fantasi.
Jag tänker att fantasier är bra, för det kan hjälpa en att känna glädje och göra att man mår bättre i livet. Även om livet känns hopplöst, kan fantasier förändra känslorna. Om man kan skapa bilder om framtidens mål i huvudet kan det hjälpa en att nå dit så småningom. Ibland när jag känner mig trött på livet, fantiserar jag, för att få bort de negativa tankarna.











3 kommentarer: