torsdag 24 augusti 2017

"Karmakontot" och förberedelse till måndag


Idag har vi jobbat med förförståelse av en text, att man kan göra mycket innan man börjar läsa - fundera på vad rubriken betyder, titta på ord som hör till texten och frågor och utifrån ledtrådar som man får, försöka lista ut vad texten kommer att handla om. Det är också bra att försöka göra lite kopplingar till sig själv innan läsningen.

Vi läste en låttext som heter "Karmakontot" och när vi hade funderat på rubriken, orden och frågorna, läste vi texten, som ändå var ganska svår, men jag tyckte att ni klarade det fint. Vad tyckte ni om texten? Vi kunde sen väldigt snabbt hitta svaren på frågorna. Här under finns en länk till texten, ordlista och frågorna till texten:


Karmakontot – ordlista

 

polygraf

kval

ånger

övertrassera

trassla till

komplicerat

tragikomik

karmakonto

i själva verket

ärlighet varar längst

Gräddhyllan

batteritorsk (slang)

lägga rap (slang)

passion

radie

gå fetbort (slang)

bygga luftslott

trippelmoral

hyckla

skarva

krydda (inte i mat)

ridå

bluff och båg

sanningshalt

låtsas




Frågor – Karmakontot


Vad handlar det om?


Är det rätt eller fel?                                                                 Rätt               Fel


  1. Textens jag säger att han ljuger flera gånger varje dag.
     
  2. Jaget i texten lovade fika med Pia från Göteborg, men
    han dök aldrig upp.
     
  3. Jaget i texten ljög om att han hade slut på batteriet i mobil-
    telefonen.
     
  4. Han sa till den som bokar hans spelningar att han hade
    en leversjukdom.
     
  5. Det framgår av texten att han är en ”han” – en kille alltså.




Läs mellan raderna!
  1. Hur är det med författarens pappa egentligen? Är han frisk eller sjuk?
  2. Vad gjorde författaren när han ljög för den som bokar hans spelningar?
  3. ”Rekordlåga sanningshalter funna i norr” – vad menar författaren med det uttrycket?
  4. Låten heter Karmakontot. Varför? Vad menar författaren med det uttrycket?




Reflektera!
  1. Var går gränsen mellan sanning och lögn? Hur mycket kan man överdriva och ändra i en historia utan att ljuga? Ge exempel.
  2. När kan det vara bättre att ljuga än att tala sanning? Eller är det aldrig bättre?


 På måndag ska vi fortsätta jobba med låttexter och vi ska använda de låtarna som ni har i era planeringar för er delkurs. Vi ska jobba i smågrupper och ni ska fokusera mycket på budskapet och vad låten egentligen betyder. Här kan ni läsa ett exempel på en reflektion, som jag har skrivit om "Karmakontot":




Mina tankar om ”Karmakontot”


Enligt mig berättar sångaren om hur han beter sig i sitt eget liv. Han vill agera på ett bra sätt och vara ärlig i alla situationer, men det blir sällan så. Han beskriver också att han ofta hör andra personer som ljuger och att många gör det, trots att de absolut inte behöver. Dock förstår han att om man är oärlig, kommer det tillbaka till en till slut ändå och som han säger "ärlighet varar längst".


Jag tänker att budskapet för låten är att man ska tala sanning och inte trassla in sig i en massa lögner, för det kommer bara leda till problem. Visst kan det vara okej med en vit lögn lite då och då, men man måste tänka på att om man väl börja tala osanning i liten skala, blir det gärna mer och mer så småningom. Den som sjunger har verkligen förstått att han lever sitt liv på fel sätt, och många andra också, och därför vill försöka bättra sig. Om man gömmer sig bakom lögner, så blir hela ens liv en osanning och till slut vet man inte vad som är sanning eller lögn och det har han insett.


”Jag gör vågor i hans papper som en storm i ett glas” är en del av texten och det används när han beskriver hur Gud håller koll på alla människor – om de talar sanning eller inte. Att han gör vågor i hans papper, kan det betyda att han ljuger så mycket, lika mycket som det skulle bli vågor i glaset när det stormar. "Det sitter på karmakontot" skulle kunna betyda att man samlar på sig lögner, precis som man samlar pengar på ett konto, och det präglar hela ens personlighet och liv - människor runtomkring blir påverkade av det man gör. Han tycker att det är dåligt och konstigt att människor lever så här, men det är verkligen svårt att komma ur det, om det väl har börjat.

Frågorna som jag har utgått ifrån är:
- Vad handlar texten om enligt dig?
- Vilket budskap finns i texten? Förklara!
- Finns det uttryck som kan betyda något annat, än vad man först läser?

Vi ses på måndag! Trevlig helg! :)
/Sofia

2 kommentarer:

  1. Texten handlar om hur man uppföra sig i samhället. I alla situationer kan man försöka att bli ärlig men det blir inte ofta. Andra personer ljuger med varandra också politiker. När man blir oärlig mot andra personer kommer en dag får man tillbaka allt.
    Jag tänker att budskapet för texten är att man ska tala sanning annars kan bli problem i framtiden. Ibland ljuger man för att man är rädda att någon ska bli arg för att vi inte vågar säga sanningen. Jag tycker att det är bättre att säga sanningen.

    Zivar Heydarova

    SvaraRadera
  2. Vår tankar om Tusen bitar
    Enligt oss handlar låten om svek som är från någon som kommer från nära och kära och hur känslan är i så situationer. Sångaren berätar om hur man överstiger denna kännslor och måste inte bli ångestfylld. Han beskriver att alla problem lossas men behöver tid och visdom ”Man övar sig, och långsamt blir man bättre på att se skillnad mellan saningen och lögner”.

    Nasser, Samar, Zivar.








    SvaraRadera