onsdag 30 augusti 2017

exempel på feedback



Feedback på ”Sofias tankar om Karmakontot”

Den här texten har en passande rubrik, eftersom den berättar vad som finns i innehållet. Kanske kan man berätta vem som sjunger låten i rubriken och även skriva att det är en låttext som man har tankar om. Det skulle göra rubriken ännu tydligare.

Texten är indelad i tre stycken och besvarar en fråga i varje stycke och tankarna känns utvecklade, eftersom hon försöker ge exempel och motivera det hon säger. Det finns många tankar om att ljuga och tala sanning och vilka konsekvenser det ena eller det andra får.

Språket är oftast tydligt, men ibland sägs samma sak flera gånger, men på lite olika sätt. För att få språket mer tydligt kan man ge fler exempel, t.ex. berätta vad man menar med en vit lögn och vad menas med att lögnen kommer tillbaka till en själv till slut?

Den språkliga nivån är passande, vardaglig och till största delen korrekt. Det förekommer ett par småfel som inte stör förståelsen utan kanske snarare bidrar till att ge texten en personlig ton. Sofia skriver: ”…för det kommer bara leda till problem…”, där hon utelämnar ”att”… det kommer bara att leda till problem. För att ytterligare förstärka den personliga tonen använder hon pronomen som ”en” och ”ens”.

Orden är varierade, t.ex. har Sofia använt flera olika ord/uttryck för att ljuga: vara oärlig, tala osanning, gömma sig bakom lögner… Meningarna känns även de varierade genom att hon ibland börjar med bisatser, t.ex. ”Om man gömmer sig bakom…”

I det sista stycket skriver Sofia om uttryck som kan betyda något annat och ger ett par exempel genom citat. Här är det delvis lite otydligt, till exempel när hon skriver ”Att han gör vågor i hans papper…” och tidigare har skrivit om Gud som kontrollerar människorna. Vem är det som gör vågorna? Gud eller någon annan?

Slutligen vill jag säga att analysen är språkligt välanpassad med en bra struktur, men att det alltid är bra att tänka på att vara så tydlig som möjligt.


Liselotte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar