måndag 28 augusti 2017

Grupparbete om en låt

Idag ska ni jobba med låttexter och ni som läser samma delkurs ska försöka jobba tillsammans. Era tankar om låten ska ni publicera här på bloggen när ni är klara, senast imorgon. Här finns länkar till låtarna som ni ska jobba med:




Delkurs 2:


Jag vill ha en egen måne
https://www.youtube.com/watch?v=Wsn6Ubmq_Z8
Grupp: Asmaa, Magali, Micheal




Delkurs 3:


Jag saknar dig mindre och mindre


https://www.youtube.com/watch?v=lBfSPpKJWz8

Grupp: Samer, Suhailah, Azeb, Nadin




Delkurs 4:


Tusen bitar


https://www.youtube.com/watch?v=IGl8etnPu-A
Grupp: Samar, Nasser, Zivar


Jobba med texten tillsammans i gruppen och utgå från följande frågor:
- Vad handlar texten om enligt er?
- Vilket budskap finns i texten? Förklara!
- Finns det uttryck som kan betyda något annat, än vad man först läser?

Försök sedan att skriva något i stil med det här och publicera det som en kommentar här på bloggen:

Mina tankar om ”Karmakontot”
Enligt mig berättar sångaren om hur han beter sig i sitt eget liv. Han vill agera på ett bra sätt och vara ärlig i alla situationer, men det blir sällan så. Han beskriver också att han ofta hör andra personer som ljuger och att många gör det, trots att de absolut inte behöver. Dock förstår han att om man är oärlig, kommer det tillbaka till en till slut ändå och som han säger "ärlighet varar längst".

Jag tänker att budskapet för låten är att man ska tala sanning och inte trassla in sig i en massa lögner, för det kommer bara leda till problem. Visst kan det vara okej med en vit lögn lite då och då, men man måste tänka på att om man väl börja tala osanning i liten skala, blir det gärna mer och mer så småningom. Den som sjunger har verkligen förstått att han lever sitt liv på fel sätt, och många andra också, och därför vill försöka bättra sig. Om man gömmer sig bakom lögner, så blir hela ens liv en osanning och till slut vet man inte vad som är sanning eller lögn och det har han insett.

”Jag gör vågor i hans papper som en storm i ett glas” är en del av texten och det används när han beskriver hur Gud håller koll på alla människor – om de talar sanning eller inte. Att han gör vågor i hans papper, kan det betyda att han ljuger så mycket, lika mycket som det skulle bli vågor i glaset när det stormar. "Det sitter på karmakontot" skulle kunna betyda att man samlar på sig lögner, precis som man samlar pengar på ett konto, och det präglar hela ens personlighet och liv - människor runtomkring blir påverkade av det man gör. Han tycker att det är dåligt och konstigt att människor lever så här, men det är verkligen svårt att komma ur det, om det väl har börjat.

 

7 kommentarer:

  1. Våra tankar om ”Tusen bitar”

    Enligt oss berättar sångaren om när man kan träffa med problemet i sitt liv och hur man känner sig när man träffar problem. Sångaren berättar om hur svårt att bli optimistisk när allt går dåligt. Han beskriver att alla problem kan lossas men behöver tid och visdom ”man övar sig, och långsamt blir man bättre på att se skillnad mellan sanningen och lögner”. Också att vänskap, ensamhet och otro samtidigt om det mänskliga hjärtats som lätt går sönder "allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar".
    Vi tänker att budskapet för låten är att man bör försöka att inte bli ångestfylld även om man är förrådd eftersom det finns alltid i all situationer en ljus sida som man måste söka om för att överstiga ens förtvivlan. Också hur viktigt det är att man har tro på sig själv för att bli stark mot alla problem. Låten visar oss hur svårt det är att tro igen på någon vän som sviker.
    ”Det sägs att efter regnet kommer solen fram igen, men det hjälper sällan de som blitt våta” är en del av texten och det används när man beskriver hur bra saker kan vara dolda bakom ett problem och hur svårt det är att se de när man känner sig dålig. ”Ser man allt med lite andra ögon” det betyder att det är svårt att ha positiv perspektiv när man är i mitten av ett problem. ” mitt hjärta kan gå i tusen bitar” det betyder att han är så desperat så han känner att hans hjärta är trasigt till tusen bitar.
    Grupp: Samar, Nasser, Zivar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Feedback om låter Tusen Bitar om Samar, Nasser och Zivar har skrivit.

      Rubriken kan bli bättre eftersom den saknar förklaring om det är en låt eller en annan text.
      Vi tycker att de beskriver allt som sångare sjunger om, de förklarar meningar och visar att sång texten handlar om känslor eftersom de skriver om optimism, dåligheter och om hur man känner sig när en vän sviker.
      Texten har lite små fel, till exempel ”träffa med problemet i sitt liv, de borde stå ”när man kan möta problem i sitt liv” och ”hur svårt att bli optimistisk, ”hur svårt det är att bli optimistisk” skulle vara bättre, men trots små fel så är texten klar och tydlig och med bra variation på ord också, till exempel, vänskap, mänskliga hjärtats, ångestfylld, förrådd.
      Det är jätte viktigt att man dela av texten för att bli lättare att förstår.
      De förklarar tydligt och ger bra exempel och de också följer instruktionen.
      Asmaa, Magali, Michael, Hiba.

      Radera
    2. Tack för er feedback!
      För det första tror jag att rubriken är passande efterom rubriken bör inte förklara vad texten typ är, den vissar att vi vill säg våra tankar om den här texten vad som hälst dess typ är.

      för det andra är jag glad att ni har lagt märke till våra beskrivning och exempel för att vi väl har försökt att forstå låtens betydelse mycket bra innan vi börjar skriva våra tankar.

      dessutom håller jag med er om våra fel och vi ska absolut försöka göra inget fel nästa gång

      mvh
      Samar

      Radera
  2. Jag vill ha min egen måne

    Låten handlar om en ledsen man som förlorar sin kärlek. Han/hon har lämnat honom, kanske hittat en annan kärlek eller flyttat till ett annat land, också kan vara homosexuell eller en kvinna som blev trött om relation och ville inte fortsätta med honom.
    När han skriver att ”vill ha sin egen måne” kanske han menar att han kan gråta och visa sina starka känslor och reflektera sitt förhålande.
    Slutet, det var svårt för honom att tolerera att hon har lämnat honom ensam.
    Vi tänker att budskapet för låten är att man måste vara försiktig att inte skada känslor till någon, det spel ingen roll om det är en kvinna eller man, eftersom manen kan också sårad och gråta. Man måste respektera varandra och lyssna till varandra för att fortsätta att komma överens.
    Det kan vara också en man som förlorade sin bästa kompis eller en kompis som gick bort.
    ”Jag vill ha en egen måne” det är en del av texten och det används när han beskriver hans situation, till ex, han behöver en måne för att lyssna upp sitt mörka liv. Det betyder att han har mycket problem och behöver ljus för att hitta väg. Det stor också ett bra uttryck ”jag kan sitta på min måne” som kan betyda något annat, till ex, han blev trött om hans liv och vill vara ensam för att vill ha lugnt och börja ett nytt liv.

    Asmaa, Magali, Micheal, Heba.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Feedback på ”delkurs 2 tankar om jag vill ha min en egen måne”
      Vi tycker att texten inte har en passande rubrik, eftersom den inte berättar om vad som finns i innehållet. De kunde skriva att det berättar om en låt som man har tankar om och rubriken saknar citatstycken och fet stil. Det skulle göra rubriken tydligare.
      Texten är indelad i tre stycken och besvarar en fråga på varje stycke, men de kunde lämna en tom rad mellan styckarna. Tankarna känds utvecklade, eftersom de gav flera alternativ om varför sångaren blev ledsen, t.ex. när de skrev ”kanske hittat en annan kärlek eller flyttat till ett annat land” etc.
      När de skriver bisats, passar det inte med huvudsats i den här meningen” när han skriver … Kanske han menar” i stället ”när han skriver… menar han kanske”, eftersom de inte har ordning. De har fel i ordföljd t.ex. när de skrev ”slutet det var svårt” istället ”slutet var det svårt ”etc.
      De två bästa delarna med deras text var att de har variation i ord liksom ” homosexuell, tolerera och förhållande” och de svarade på alla frågor. Våra viktigaste tips till dem att koppla tankarna ihop för att texten blir så tydlig som möjligt.

      Nadin, Moujeff, Samer, Suhaila, Azeb

      Radera
  3. Våra tankar om ”Jag saknar dig mindre och mindre”
    Enligt oss berättar sångaren om en person som har krossat i sitt hjärta, eftersom hon/hon har lämnat sin kärlek. Hon/han börjar uppleva sitt liv utan att tänka på honom/henne för mycket eftersom hon/han har en grundläggande sak i sitt liv är att kasta bakom sig allt som gör henne/honom ledsen. Hon/han tror att det kanske kommer att komma en bra sak, som gör sitt liv bättre och bättre.
    Vi tänker att budskapet för låten är att man kan behandla med sin kris, genom att man inte får ge upp och försätter sitt liv. Man ska bara komma ihåg den fina åtanken som hjälper till för att man bli starkare och gladare. Vi tycker att man kommer att glömma sitt sår småningom, för det kommer att läka sig och livet ska försätta.
    ”Jag går i vinterskor på hösten alltid för beredd för storm” är en del av texten och det betyder att han/hon är alltid redo för att ta emot det värsta.” jag har förlorat en tävling ” det användas när man vill uttrycka om en sak som man saknar eller förlorar det. ”jag behöver dig kom hit och rör om när jag behöver nått att skriva om” skulle kunna betyda att man ska på minnas om en man som bli påverka av honom.
    Samer Nadin Suhaila Moujeff Azeb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Feedback på gruppens tankar om ”Jag saknar dig mindre och mindre”

      Texten som heter våra tankar om ” jag saknar dig mindre och mindre” har en passande rubrik, eftersom texten berättar vad som finns i innehållet. Om man kan skriva vem som sjunger låten i rubriken och samtidigt skriva att det är en låttex som man har tankar om. Då skulle rubriken bli tydligare.

      Gruppen delar in texten i tre stycken och besvarar en fråga i varje stycke så den gruppen har följt instruktionen. Tankarna känns utvecklade, eftersom gruppen försöker ge exempel och motivera det som gruppen säger. Det finns många tankar om hur man kan glömma sina sår.

      Språket är oftast tydligt, men ibland sägs samma sak flera gånger. Det förekommer några svaga fraser som ibland kan störa textens struktur. För att få starkare struktur kan man försöka undvika upprepade ord. I andra stycket skriver gruppen ett uttryck som är delvis lite otydligt. Det är när gruppen skriver "vi tycker att man kommer att glömma sitt sår småningom, för det kommer att läka sig" vem är det som läka sig? Man eller sitt sår?

      Den språkliga nivån är passande, vardaglig och till största delen korrekt. Det förekommer några grammatikfel. Gruppen skriver "... hon/han har en grundläggande sak i sitt liv är att kasta bakom sig allt som gör…" där gruppen skriver är att istället för att. "... genom att man inte får ge upp och försätter sitt liv" gruppen gör en stavfel här när skriver försätter istället för fotsätter, och sen använder posessiva pronomen sitt flera gånger och objekt form honom en gång för pronomen man.

      Orden är varierade, t.ex. har gruppen använt flera olika ord/uttryck för att berätta om det nya livet som sångaren vill leva efter det som har hänt "uppleva sitt liv, fotsätta sitt liv, gör sitt liv bättre och bättre. Gruppen använder huvud satser och bisatser i texten.

      I det sista stycket skriver gruppen om uttryck som kan betyda något annat och ger några exempel genom citat, och det är bra exempel tror vi.
      Slutligen vill vi säga att analysen är oftast språkligt välanpassad med en bra struktur, men att det alltid är bra att tänka på att vara så tydlig och fokusera på skrivregler och grammatik som möjligt.

      Grupp: Samar, Zivar

      Radera