onsdag 23 augusti 2017

Jämförelse lexikon- lexin

Vi jämförde ordet "passa" i Natur och Kulturs Ordbok med samma ord i lexin. Det visade sig att man kan hitta ungefär samma betydelser, men att strukturen i boken är tydligare och att det därför blir lättare att göra ett bra ordval.

I både boken och lexin kan man även få information om ordklass och ordformer.

Vi pratade också lite om att det kan vara bra för den språkliga utvecklingen att inte alltid använda snabba digitala översättningshjälpmedel. Det är inte nödvändigtvis positivt att det går snabbt. Vi är alla visserligen väldigt olika individer, men de flesta hjärnor fungerar ändå ganska lika. Hjärnan behöver tid och framförallt utmaningar. Den behöver anstränga sig för att inlärning och utveckling ska ske... eller hur?

Vad tänker ni om att använda ordböcker istället för dator eller telefon?

I morgon är det eget arbete tillsammans med Sofia och på fredag ska ta oss an en låttext.

Ha det så bra tills vi ses
Liselotte

4 kommentarer:

  1. Hej allihopa! Jag slår sällan upp ord i ordböcker. Idag har jag förstått det blir bättre att använda ordböcker.

    SvaraRadera
  2. Ordbocken är bätre än lexin, för det finns mer tydliga förklaring.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att ordböcker mycket bättre än lexin, men lexin är också mycket bra för att det översätter till arabiska och flrea olika språk. Dessutom är det lättare och snabbare om man har inte tid.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att det e bra att använda både ordböcker och lexin. Det finns lite skillnad mellan ordbok och lexin. T.Ex. Om man slå upp ett ord i lexin så går det snabbt än i en ordbok, men när man använder ordbok det blir bättre och lättare att förstå.
    Azeb

    SvaraRadera