fredag 8 maj 2015

Presentation och dialekter

Idag presenterade Bahoz en roman som han hade läst och den var den välbekanta "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Jag tänkte på det nu, eftersom vi pratar om dialekter, vet ni vilken dialekt som de pratar i filmen? I alla fall, gick det bra att förstå Bahoz presentation och han hade god kontakt och gott kroppsspråk, men fick lite tips att han behöver tänka igenom språket lite mer när han pratar, så att det blir mer varierat med orden och vi pratade om hur man använder också/heller, hans/sin och tror/tycker.

Sedan fick ni jobba med en skrivuppgift om dialekter, där det både handlar om att visa att man kan lite om dialekter och reflektera över skillnaderna som finns. Ni får också gärna dela med er av någon egen erfarenhet, t.ex. om ni har träffat någon som pratar en viss dialekt och hur det kändes. Här är frågorna som ni kan fortsätta arbeta med hemma och även på lektionen på måndag:

Skrivuppgift om svenska dialekter


-         Sök information och förklara med egna ord vad en dialekt är. Vad är skillnaden mellan en dialekt och ett språk?

-         Ge exempel på några svenska dialekter och berätta var de talas.

-         Har dina valda dialekter något eller några speciella drag? Tänk särskilt på hur ”r” och ”l” uttalas, om det förekommer diftonger (två vokaler i kombination) eller om ändelser faller bort.

-         Jämför om det finns skillnader mellan dina valda dialekter och vår egen västmanländska. Reflektera över skillnaderna och över dialekter i allmänhet.


När vi bedömer din text kommer vi att titta på:

-         Att du följer instruktionen och visar att du vet något om dialekter
-         Att du skriver med egna ord och anger källa
-         Hur väl du kan jämföra
-         Tydlighet, flyt och variation i språket

Vi ses på måndag igen! Trevlig helg!
/Sofia:)

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jak kommer ihåg när jag gick till Kfab för att ansöka till en bostad och då träffade jag en vikare som pratade skånesdialekt. Det känndes litteroligt faktiskt. På Youtube finns det en tjej som filmar roliga filmer och hon pratar också skånesdialekt. Det känner bra när jag förstår de dialekterna och ja tycker om det här dialekten som jag har lärt.

    SvaraRadera