tisdag 16 december 2014

Sjuksköterska, datorer och julsång

Lemlem började presentera idag och hon talade om att hennes expertområde är att ta hand om sjuka människor. Hon fick intresset när hon såg alla problem under krig i sitt land Eritrea (som är svårt att uttala). Eftersom det är ett yrke där man möter mycket sorg och svårigheter, måste man vara tålig och flexibel. Lemlem var väldigt avspänd och naturlig när hon pratade, men behöver bli säkrare på uttal. Hennes dotter hade försökt träna med henne hemma och skällde lite på sin mamma, när hon uttalade fel. :) 

Vince berättade sedan om datorer och skillnaden mellan en Mac och Dell och materialet och snabbheten är en stor skillnad. De passar bra för olika ändamål. Kommer ni ihåg vilken som var bäst till vad? Vince hade en bra struktur på sin presentation, men behöver jobba mer med att utveckla sitt ordförråd och grammatik. Hur gör ni? Har ni några tips?

Vi lyssnade sedan och sjöng en julsång. Vad kom vi fram till att den handlade om egentligen? Alltså vilket budskap har den?

Jul, jul, strålande jul 
av Edvard Evers 

Jul, jul, strålande jul, glans över vita skogar, 
himmelens kronor med gnistrande ljus. 
glimmande bågar i alla Guds hus, 
psalm, som är sjungen från tid till tid, 
eviga längtan till ljus och frid! 
Jul, jul, strålande jul: glans över vita skogar! 

Kom, kom, signade jul! 
Sänk dina vita vingar 
över stridernas blod och larm, 
över all suckan ur människobarm, 
över de släkten som gå till ro, 
över de ungas dagande bo! 
Kom, kom, signade jul, sänk dina vita vingar!

Här är länken om ni vill lyssna och sjunga hemma:

I den här sången tittade vi också på lite grammatik, vilka ord som är verb och substantiv m.m. Många trodde att dagande, glimmande, strålande och signade var verb, men det stämmer inte. De fungerar ungefär som adjektiv, men de utgår ifrån ett verb. Formen kallas för presens particip och det kan användas istället för att säga "en jul som strålar", så kan man säga "en strålande jul". Vi pratade också om att "en bil som åker" är "en åkande bil". Kan ni ge fler exempel?

Formen "är sjungen" kallas för perfekt particip och är en speciell verbböjning. Det böjs efter substantivet, t.ex. Brevet är skrivet av mig. Breven är skrivna av mig. Om det är ett ett-ord blir det skrivet och om det är plural blir det skrivna. 

Här kan ni se filmer om presens particip och perfekt particip:

Arbeta nu flitigt under de veckorna som skolan är stängd! (perfekt particip) Skolan öppnar igen den 7 januari och då gäller samma schema som nu och alltså ses vi på svenskan fredagen den 9 januari. Den 12 januari börjar nya elever, så då är det stängt, om ni inte ska läsa några nya kurser. Sen kommer det att bli nytt schema från 13 januari.
God jul och gott nytt år till er alla!
/Sofia :) 

7 kommentarer:

  1. God jul och gott nytt år till dig Sofia och till alla klasskompisar. Najoua

    SvaraRadera
  2. Hej allihop!
    Jag tycker att man måste prova sig själv hemma innan man göra en kort presentation, för att det hjälpar oss på att vi vara beredda för våra presentationer i klassen.
    När vi används presens sägers t.ex. Jag ringer dig nästa vecka, men med presens particip kan vi sägers t.ex. vi såg blommande äppelträd tro jag.
    Jag tycker verkligen om sången för att den är som uppleva av kärlek och ro utan krig eller hatar. Jag önskar er en god jul och gott nytt år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är sången fin! :) Det är helt rätt att blommande äppelträd är presens particip. Det är äppelträd som blommar! Men nu har vi vinter och ikväll fick jag lite "värmande glögg", som är samma form!

      Radera
    2. Jättegott med varmt vin och det som vi dricker vid jul eller hur Sofia.

      Radera
    3. Hej,vem är du?? Har sett dig kommentera på flera olika så kallade "posts". Jag gillar inte att du gömmer dig bakom en skärm och försöker maskera dig själv bakom en facad du skapat. Du är feg, riktigt feg.

      Radera
    4. Hej!
      313.1451.61831
      Stockholm, Drottningatan 42

      Radera