måndag 26 augusti 2019

Text om barnaga + kommentera

Idag har vi individuella samtal + eget arbete första passet och efter rasten ska ni få träna lite mer på att kommentera faktatext. Vi ska då läsa den här texten:




Barnaga är tillåtet
I många länder anses aga vara en naturlig del av barnens uppfostran. 80 procent av världens barn har utsatts för aga i hemmet och i skolorna världen över är våld en del av barnens vardag. Så ska det inte vara.
Ofta finns det ett starkt motstånd mot att förbjuda aga. Föräldrars frihet att uppfostra sina barn går ofta före barns rätt att inte bli slagna. Det anses vara en familjeangelägenhet och ursäktas med att annars kommer barnen bli ouppfostrade.


Rädda Barnen vill att fler ska förbjuda aga
Rädda Barnen arbetar sedan många år med att aga ska förbjudas i hela världen. De var aktiva i kampanjen som ledde till att Sverige 1979 blev första land i världen att förbjuda aga i hemmet.
En viktig del av deras arbete är att förändra attityder till barnuppfostran hos föräldrar, lärare och andra vuxna som ofta möter barn. De sprider också kunskap om positiva uppfostringsmetoder för att ge alternativ till fysisk och psykisk bestraffning. De påverkar även världens makthavare att agera för att stoppa våldet mot barn.


FN:s Barnkonvention säger
  • Artikel 3: Barnets bästa ska alltid komma i första rummet.
  • Artikel 19: Barnet har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld och mot vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller andra vårdnadshavare.


Sedan ska ni få jobba lite med de här kommentarsfrågorna:
  • Vilka negativa konsekvenser tror du att det kan bli för ett barn som uppfostras med våld hemma och i skolan?
  • Tänker du att barn blir ouppfostrade om man inte slår dem?
  • Vilka uppfostringsmetoder tänker du att man kan använda istället för aga?

1 kommentar: