torsdag 22 augusti 2019

Kommentera texten "Kvinnlig könsstympning" - träning

Imorgon, fredag, ska ni få träna på att kommentera texten som handlar om kvinnlig kösstympning. Vi ska träna lite tillsammans på olika sätt. Dessa två frågor kommer vi att fokusera på:


Kommentera träning:
  • Varför tror du att man väljer att göra könsstympningen i olika åldrar?
  • Vad tänker du om att stympningen ofta sker utan bedövning?
Det kanske också kommer att bli lite tid till eget arbete! Vi ses kl. 8 i Aulan! :)




Så här skrev vi vår gemensamma text om första frågan:


Kommentera faktatexten ”Kvinnlig könsstympning”


Jag tror att man väljer att göra den här operationen på flickor i olika åldrar, för att varje land, stad, by eller familj har olika traditioner.


Vissa väljer att göra det innan puberteten, för att under puberteten kanske flickor börja få tankar att de vill träffa en kille. Föräldrarna vill kunna styra flickornas sexuella liv och vill inte att de ska känna njutning. Det kan också vara så att man väljer att göra det här i tidig ålder för att barnet kanske inte förstår och inte klagar på samma sätt som en äldre flicka. De kanske också glömmer det här hemska ingreppet snabbt.


Ibland kanske man väntar med ingreppet, eftersom man behöver vänta på den personen som ska göra operationen. Det kan också vara så att man väntar på att flickans könsorgan ska utvecklas tillräckligt mycket.



12 kommentarer:


  1. Kommentera faktatext ”Kvinnlig könsstympning”

    Det sker utan medicinsk övervakning därför gör de operationen utan bedövning. Dessutom de är inte behöriga att göra det. Kanske de har ingen kunskap om vad som kommer att hända när de göra en ordentlig operation. Staten måste bekämpa för att minska det här fenomenet genom att ge mer information om allvarliga effekter som orsak könsstympning till flickor.
    Hayder, Fikria och Natnael



    SvaraRadera
    Svar
    1. Det sker utan medicinsk övervakning och därför gör de operationen utan bedövning. Dessutom är de inte behöriga att göra det. Kanske har de ingen kunskap om vad som kommer att hända när de gör en ordentlig operation. Staten måste kämpa för att minska det här fenomenet genom att ge mer information om allvarliga effekter som orsaker könsstympning motflickor.

      Radera
  2. Kommentera faktatext om” Kvinnlig könsstympning”
    Jag tycker att det är konstig, när de gör operation för sina flickor utan bedövning. Men kanske det kan vara så att i fattiga byar eller familjen är rädda om sina barn för att de inte vet vad kommer att hända sen. Det kan vara så att den person som gör det är inte en special läkare som vet inte hur man använder bedövning. Kanske är bedövning koster jättemycket pengar, därför personen som gör det kan inte hämta.
    Beriva,Hala,Amera

    SvaraRadera
  3. Vi tror att kanske det var farlig göra könsstympning med bedövning, för att barnen måste äta medicinen för blir bedövar och personen som göra den operation är inte läkare, och kanske barnen dör. Också bedövning behöver mycket pengar och behöver en special läkare och de är inte läkare. Också när barnet vara bedöva, personen som göra operationen kan inte kontrollera barnen när de är bedövar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Vi tror att vissa personer tror att det är farligt att göra könsstympningen under bedövning, för att barn måste ta medicin för att minska smärtan och de som opererar barn är inte behöriga att göra det så kanske barnen dör efter operationen. Dessutom kostar bedövningen mycket pengar och en speciell läkare och de som gör operationen är inte läkare. När barnet är bedövat, kan inte personen som gör operationen kontrollera hur barnet mår.
      Hayder och Fikria


      Radera
  4. Vi tror att de göra stympningen utan bedövning för flickor för att kvinnor som göra opererad har bara erfarenhet och de kan inte använda bedövning. Special läkare som kan använda bedövningar för att det svårt att man vet vilken dos varje person behöver så det kan ledda till död.
    Det skulle vara bra om vi lära föräldrar för att den traditionen är farligt och det ska behandla till olika psykiska och kroppsliga problem så vi tänker att måste förbudet den här traditionen.
    Bayan,Denise,Asma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Vi tror att de gör stympningen utan bedövning för flickor, för att personen som gör den operationen har inte utbildningen och de har bara erfarenhet för stympning så de kan inte använda bedövning. Det är bara specialläkare som kan använda bedövningar för att det är svårt att man vet vilken dos varje person behöver så det kan leda till döden.

      Vi tror att den sista meningen behöver inta för att det är inte passar den här frågan.

      Radera
  5. Jag tror att man väljer att göra den här operationen på flickor i olika åldrar, eftersom det finns särskilda övertygelser att när utförs åtgärd så ingreppet tros bevara en flickas orörd innan ätenskap . Det är också ett sätt att kontrollera kvinnornas sexualitet, eftersom den sexuella njutningen minskar och kvinnan därför antas vara trogen sin man. De använder inte bedövning först på grund av svårigheten att få dessa ämnen och för det andra för mer kontroll över flickan genom denna fruktansvärda smärta, som inte kommer att glömma så länge hon överlever.

    SvaraRadera
  6. Kommentera faktatext om” Kvinnlig könsstympning”
    Jag tycker att det är konstigt, när de gör operation för sina flickor utan bedövning. Men kanske det kan vara så i fattiga byar eller familjer är rädda om sina barn för att de inte vet vad som kommer att hända sen om man ger bedövning. Det kan vara så att den person som gör det inte är en special läkare. Då kan den person veta inte hur man använder bedövning. Bedövning Kanske koster jättemycket pengar och därför kan inte person köpa bedövning
    Beriva,Hala,Amera

    SvaraRadera