torsdag 22 augusti 2019

Omskrivning av faktatext


Kvinnlig könsstympning

Varje år könsstympas mer än två miljoner flickor i åldern 4-11 år. Stympningen sker oftast utan bedövning och innebär stora medicinska komplikationer med långvariga fysiska och mentala problem.
Ingreppets omfattning varierar, men de grövre ingreppen innebär att urin och mens inte kan rinna ut ordentligt, vilket leder till infektioner och annat lidande. Könsstympning innebär också ofta svåra förlossningar med risk för livet för både mamman och barnet.
Sedvänjan är djupt rotad i de kulturella traditionerna och därför går Rädda barnens arbete framförallt ut på att sprida kunskap om barns rättigheter samt förändra attityder.



Så här skrev vi tillsammans:

Kvinnlig könsstympning

Många små tjejer som är mellan fyra och elva år blir opererade i sina underliv. Operationerna händer nästan aldrig med smärtlindring. Det kan orsaka allvarliga kroppsliga och psykiska problem som aldrig försvinner.

Det är olika hur stor operationen är, men vid de största kan det betyda att kiss och det månatliga blodet är svårt att få ut. Om blodet och kisset inte kan komma ut kan det leda till sjukdomar. Det kan också betyda att en gravid mamma och hennes barn dör när barnet ska födas.

Traditionerna är starka och Rädda barnen försöker få de vuxna att tänka på ett annat sätt och informera om alla barns rättigheter.

1 kommentar: