tisdag 18 april 2017

Recension - ett exempel

Jag skrev en filmrecension när jag gick på komvux för 20 år sedan. Här kan ni läsa den:

Schindler´s List- en recension


Regissören Steven Spielberg har gjort en fantastisk, stark film som bygger på en verklig historia om en verklig man som förvandlas från en cynisk affärsman till en djupt medkännande människa.

 I en av historiens mörkaste tider dansade Oskar Schindler med djävulen och gav liv åt dem som var dömda till förintelse. Historien om Oskar Schindler är ett strålande exempel på att ändamålet ibland helgar medlen.

Oskar Schindler (strålande spelad av Liam Neeson) kommer till Krakow för att profitera på kriget. Han köper en fabrik, finansierad av judar med gömda pengar. Han anställer sina finansiärer och många andra judar och betalar dem med fabrikens produkter, som är gångbara på den svarta marknaden. Schindlers samvete vaknar när han ser Nazitysklands rätta ansikte. Han satsar sedan alla sina pengar på att rädda så många liv som möjligt. Att Oskar Schindler efter kriget misslyckades i affärer spelade nog ingen större roll. Han hade ju redan gjort sitt livs affär.

Det svartvita fotot av Janusz Kaminski är skrämmande i sin tydlighet och förstärker det dokumentära intrycket. En liten flicka i en kappa röd som blod är det enda inslaget av färg. Vi följer den lilla flickan genom filmen. Vi ser henne tydligt. Nazismen skonade inte ens flickor i röda kappor.

Filmen innehåller många tänkvärda poänger och bra repliker, till exempel när Oskar Schindler talar om för den ”kejsargalne” tyske kommendanten att: ”Verklig makt är inte att döda. Verklig makt är att kunna döda, men att låta bli.”

Kanske kan Steven Spielberg kritiseras för att han gör en kommersiell film av en av världshistoriens största tragedier, men en sådan här film har troligen större genomslagskraft än en ren dokumentär.
Filmer som Schindlers List är viktiga så att nazisternas brott mot de mänskliga rättigheterna aldrig glöms bort. I dagens läge är detta viktigt, när många förvirrade själar påstår att Förintelsen aldrig hänt. Filmen visar också att en enda person kan spela roll. För som det stod på guldringen Schindler fick av ”sina” judar: ”Han som räddar ett enda liv, räddar en hel värld”.


Liselotte Jonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar