torsdag 18 oktober 2018

Exempel på budskapsreflektion och bildkoppling och tidsreflektion

Imorgon ska vi prata lite om hur man kan tänka när man ska skriva en reflektion om budskapet i en text och koppla en bild som passar till reflektionen. Läs gärna det här exemplet innan vi ses:


Min reflektion om budskapet i novellen "Nu när du är stilla" + bildkoppling
Jag tror att författaren vill visa oss hur långt det kan gå om man är elak mot en annan person. I texten förstår man att det som händer med "Grodan" i skolan till slut leder till att hon tar livet av sig. Trots att det man gör mot någon annan kan verka oskyldigt, kan det få väldigt allvarliga konsekvenser.  


"Grodan", eller Sofie som hon egentligen heter, blir utsatt för trakasserier under en lång tid och klasskompisarna tvingar henne att göra de mest hemska sakerna: visa brösten för läraren, dricka tabasco och klä av sig kläderna och göra snöänglar i snön. I den stunden förstår inte klasskompisarna hur illa de gör henne och Sofie säger heller inte ifrån. Kanske vill författaren också berätta, att det är viktigt att inte acceptera vad som helst, utan säga nej direkt om något inte känns okej. Om man säger ja mot sin vilja en gång, är det lätt att man fortsätter att göra det.


Som medmänniska tänker jag, och jag tror att författaren också vill få fram det, att man har ett ansvar. Ansvaret handlar om att behandla andra människor med respekt och på samma sätt som man själv vill bli behandlad. Alla kan dock göra misstag ibland och det är inget konstigt, säg förlåt! Man behöver ta sitt ansvar och stå för sina handlingar och inse att man gör fel ibland. En ursäkt från hjärtat kan vara lösningen. Vi måste ta hand om varandra och visa förståelse här och nu, innan det är för sent!
Relaterad bild


Bilden visar en kvinna som tydligt sätter stopp genom att hålla upp handen. Hon kanske säger nej till sina vänner som försöker få henne att göra saker som hon egentligen inte vill, och precis så skulle Sofie (Grodan) behövt göra eller hon säger stopp för att hjälpa sin vän, som inte vågar säga nej själv. Det är faktiskt ett alternativ att ta hjälp av någon annan om man inte kan hantera situationen själv och en riktig vän ställer upp för sina vänner. Det kan ibland vara lättare att prata med och ta hjälp av människor som inte står en allra närmast, utan kanske en lärare, en kompis till en kompis eller någon annan är den som kan hjälpa en på bästa sätt. Så att tydligt våga säga ifrån och att hjälpa varandra kan vara avgörande för framtiden.


Här är länken till novellen "Nu när du är stilla" om ni vill läsa den för att förstå reflektionen bättre:
Novellen "Nu när du är stilla"




En reflektion om tiden i novellen ”Vågen”
Vi tänker att den här texten utspelar sig på 60-talet. I texten kan vi läsa om Anders som var på en gammal tågstation som såg ut som en kyrka och ofta såg tågstationer ut så förr i tiden. Personalen på tågstationen hade en speciell uniform och det var också vanligare förr. På väggen hängde en affisch av skidåkaren Sixten Jernberg som var aktiv på 50- och 60-talet. Det visar att det här hände runt den tiden. En gammal personvåg fanns på stationen och för att kunna väga sig behövdes en 10-öring. Idag finns inga offentliga vågar utan de flesta har en egen, liten digital våg hemma. Texten säger oss också något genom att 10-öringar används. Dessa slutade användas 1992 och då förstår vi att texten utspelar sig innan dess. Det verkar som att 10 öre var mycket pengar och det var det på den tiden. Idag är 10 öre ingenting och det finns inte ens längre.
Anders kände sig väldigt rädd för sin pappa när han försökte ”lura svenska staten” och det verkade som att han trodde att pappan skulle slå honom. Det kan visa att det här hände före 1979 då barnaga förbjöds i Sverige.
I texten nämns också en järnhandel som mest sålde järnprodukter och sådana affärer var vanligare förr, för idag går man oftare till stora varuhus som K-rauta eller Bauhaus där man kan köpa allt möjligt, till och med blommor.


Det finns skillnader mellan att leva i Sverige nuförtiden och på 60-talet. Nu är allting digitaliserat med datorer, telefoner och idag är det lättare att kunna handla vad man vill eftersom det mesta finns samlat i stora varuhus. Vi kanske inte ens går till ett varuhus utan beställer sakerna på nätet. Idag använder vi inte så mycket kontanter i stora plånböcker, utan allt finns på VISA-kortet och det går snabbt att betala på internet via bank-id.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar