tisdag 16 januari 2018

Tiden i Vågen

Här är ett exempel om hur man kan reflektera om tiden i en text. Imorgon ska ni skriva om en annan text på liknande sätt:




En reflektion om tiden i novellen ”Vågen”


Vi tänker att den här texten utspelar sig på 60-talet. I texten kan vi läsa om Anders som var på en gammal tågstation som såg ut som en kyrka och ofta såg tågstationer ut så förr i tiden. Personalen på tågstationen hade en speciell uniform och det var också vanligare förr. På väggen hängde en affisch av skidåkaren Sixten Jernberg som var aktiv på 50- och 60-talet. Det visar att det här hände runt den tiden. En gammal personvåg fanns på stationen och för att kunna väga sig behövdes en 10-öring. Idag finns inga offentliga vågar utan de flesta har en egen, liten digital våg hemma. Texten säger oss också något genom att 10-öringar används. Dessa slutade användas 1992 och då förstår vi att texten utspelar sig innan dess. Det verkar som att 10 öre var mycket pengar och det var det på den tiden. Idag är 10 öre ingenting och det finns inte ens längre.


Anders kände sig väldigt rädd för sin pappa när han försökte ”lura svenska staten” och det verkade som att han trodde att pappan skulle slå honom. Det kan visa att det här hände före 1979 då barnaga förbjöds i Sverige.


I texten nämns också en järnhandel som mest sålde järnprodukter och sådana affärer var vanligare förr, för idag går man oftare till stora varuhus som K-rauta eller Bauhaus där man kan köpa allt möjligt, till och med blommor.


Det finns skillnader mellan att leva i Sverige nuförtiden och på 60-talet. Nu är allting digitaliserat med datorer, telefoner och idag är det lättare att kunna handla vad man vill eftersom det mesta finns samlat i stora varuhus. Vi kanske inte ens går till ett varuhus utan beställer sakerna på nätet. Idag använder vi inte så mycket kontanter i stora plånböcker, utan allt finns på VISA-kortet och det går snabbt att betala på internet via bank-id.
/Sofia och eleverna

Imorgon är det salsbyte - ni ska vara i V2 på onsdagar!

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte att det var jättebra igår när vi läste i klassrummet. Samt fick vi diskutera om vad handlade novellen om. Det var mycket lättare när Sofia förklarade orden. Eleverna hade många ideer när vi skrev texten tillsammans om novellen.😊

    SvaraRadera
  2. Varför blir Anders besviken på sin pappa

    SvaraRadera