torsdag 11 januari 2018

Reflektion om budskapet i novellen "Nu när du är stilla"

Vi läste novellen "Nu när du är stilla" idag på lektionen och vi pratade ganska länge om orden innan vi läste och också om vad som faktiskt hände i texten. Vi hann bara prata kort om vilket som kan vara budskapet för novellen och muntligt gav ni flera tankar om det. Här kommer ett exempel på hur man kan skriva en reflektion om budskapet för en text:



Min reflektion om budskapet i novellen "Nu när du är stilla"

Jag tror att författaren vill visa oss hur långt det kan gå om man är elak mot en annan person. I texten förstår man att det som händer med "Grodan" i skolan till slut leder till att hon tar livet av sig. Trots att det man gör mot någon annan kan verka oskyldigt, kan det få väldigt allvarliga konsekvenser.

"Grodan", eller Sofie som hon egentligen heter, blir utsatt för trakasserier under en lång tid och klasskompisarna tvingar henne att göra de mest hemska sakerna: visa brösten för läraren, dricka tabasco och klä av sig kläderna och göra snöänglar i snön. I den stunden förstår inte klasskompisarna hur illa de gör henne och Sofie säger heller inte ifrån. Kanske vill författaren också berätta, att det är viktigt att inte acceptera vad som helst, utan säga nej direkt om något inte känns okej. Om man säger ja mot sin vilja en gång, är det lätt att man fortsätter att göra det.

Som medmänniska tänker jag, och jag tror att författaren också vill få fram det, att man har ett ansvar. Ansvaret handlar om att behandla andra människor med respekt och på samma sätt som man själv vill bli behandlad. Alla kan dock göra misstag ibland och det är inget konstigt, säg förlåt! Man behöver ta sitt ansvar och stå för sina handlingar och inse att man gör fel ibland. En ursäkt från hjärtat kan vara lösningen. Vi måste ta hand om varandra och visa förståelse här och nu, innan det är för sent!

/Sofia


17 kommentarer:

  1. Exakt, Det är sant vad du tänker om boken. jag tycker samma som dig!

    SvaraRadera
  2. Var någonstans befinner sig berättaren när han berättar sin historia?

    SvaraRadera
  3. Vad handlar novellen om? Sammanfatta kort!

    SvaraRadera
  4. Frågor till Nu när du är stilla
    Frågor om novellen
    1) Huvudpersonen kallas för Grodan. Vad heter Grodan egentligen? Sofie
    2) Vad menar berättaren när han säger: ”Vi var som förblindade av den där känslan att ha makt?”
    3) Varför tror du allting förvärrades mellan berättaren och Grodan efter idrottsdagen? Förklara hur du tänker med hjälp av exempel från texten.
    4) Berättaren säger: ”Jag var en människa som höll på att driva en annan människa in i mörkret”. Vad menar han med det?
    5) Var någonstans befinner sig berättaren när han berättar sin historia? Motivera ditt svar med hjälp av exempel från texten.
    Novellens mönster
    6) Inledningen och avslutningen i novellen är skrivna i kursiv stil. Varför? Förklara med hjälp av texten.
    7) Ge exempel ur texten, där du tycker att författaren arbetar med undertext. Förklara vad det är du själv ”fyller i med”.
    Språkliga knep
    8) Ge exempel på en miljöbeskrivning i novellen!
    9) Vilket budskap tycker du att novellen har? Tänk på att motivera ditt svar.
    10) Ge exempel på en inre monolog i novellen.

    Förklara ord och uttryck
    11) Förklara med egna ord vad du tror att berättaren i novellen menar när han säger: ”För dig krävdes mycket mer än så för att få medborgarskap i vårt land.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan någon hjälpa mig med uppgiften?

      Radera
    2. Kan jag få svar

      Radera
    3. Mer än ett halvår gick, kunde du inte bara spendera 20 minuter på att klura ut det själv?

      Radera
  5. när skrevs denna text?, går inte att hitta

    SvaraRadera
  6. Vad lägger svaret för frågorna

    SvaraRadera