torsdag 24 maj 2018

Information och förberedelse inför uppgifterna 4 juni och 7 juni + diskussioner

Vi har bestämt att första veckans uppgifter i sommarkursen kommer att handla om åsikter och argument (argumenterande texter). Ni kommer att läsa en argumenterande text och sammanfatta vad personer tycker och vilka argument han/hon har och den uppgiften görs 4 juni kl. 10-11.30. Ni kommer också att själva få skriva en argumenterande text, om ett ämne som vi lärare bestämmer och den uppgiften gör ni 7 juni kl. 12.30-14.30.




För att förbereda er inför uppgifterna kan ni titta på följande filmer:


 










Läs också de här exemplen:


INSÄNDARE:

Låt skolan börja senare - så får eleverna sova ut och lärarna slipper helgjobb

https://images.mmcloud.se/api/v1/images/ae7fe411-b4fa-4f6f-a348-ad272d025615/830.jpg
"Ungdomar behöver åtta till tio timmars sömn för att orka med dagen. Och om man då lägger sig runt elvatiden på kvällen och måste gå upp mellan 06.00-07.00 så får man inte den sömn som man behöver", skriver signaturen "Emma". Foto: Foto: Jessica Gow / T. T

Forskning säger att sömn är viktigt men ändå börjar man tidigt om mornarna i skolorna.
Under puberteten sker en förskjutning som gör att man får svårare att somna på kvällen. Om vi skulle börja senare på dagen skulle fler elever orka med dagen.
Om man börjar skolan senare på dagen så skulle antalet försenade elever minska eftersom en senare start skulle minska risken för att eleverna försover sig. Elever kan också komma sent för att de med en tidig start inte hinner göra sig klara, äta frukost och därmed löper större risk att missa bussen.
Ungdomar behöver åtta till tio timmars sömn för att orka med dagen. Och om man då lägger sig runt elvatiden på kvällen och måste gå upp mellan 06.00-07.00 så får man inte den sömn som man behöver.
Att börja skolan senare är inte bara bra för eleverna utan också för lärarna. Det är bra för lärarna för att de kan planera lektionen innan skoldagen börjar i stället för att göra detta hemma i soffan på helgerna. 
 /Emma
DT Debatt









Exempel på argumenterande text - ett svar
Hjälp dina barn!
Vi är bestörta över att det finns många elever som inte har bra resultat i skolan. Vi har ett barn som har misslyckats och ett barn som har lyckats och vi undrar vad som är orsaken till det. När vi läste artikeln Föräldrarna avgör hur barnen lyckas i skolan av psykologen Alf B Svensson i tidningen Aftonbladet, publicerad 19 augusti 2013 kunde vi förstå lite mer, eftersom det stod att barn som kommer ifrån bra familjeförhållanden lyckas bra generellt.

Vi anser alltså att föräldrarnas roll är jätteviktig för att barnen ska klara sig bra i skolan. Om man ger sina barn trygghet och stöd i hemmet, genom att t.ex. visa dem ömhet, kärlek, ha rutiner, alltid finnas till hands, hjälpa till med läxor, påverkar det deras resultat i skolan. Det kan utveckla en mer positiv inställning till skolan. Detta styrker också Alf B Svensson i artikeln när han skriver att barn med bra självkänsla och självförtroende inte slutar kämpa så snabbt.

Att lägga tid på sina barn och vara en aktiv förälder kan vara helt avgörande för barnets framtid. Vi är föräldrar till två barn, som har helt olika skolresultat. Med vårt första barn hade vi rutiner och gav mycket stöd till honom och han presterar bra i skolan, men vårt andra barn har inlärningssvårigheter, sämre självförtroende och vi är helt säkra på att det beror på att vi inte gav honom tillräckligt med stöd när vi skiljde oss. Vår yngre son undrar hela tiden varför han inte har lika lätt som sin bror och vi har hela tiden dåligt samvete över att vi har behandlat våra söner så olika. Tänk om det här var dina barn! Hur skulle du känna då?

En del föräldrar tycker att de inte hinner hjälpa sina barn och att det är skolans fulla ansvar att lotsa dem genom livet, men det är faktiskt så att skolan och föräldrarna måste samarbeta för att eleverna ska nå sina mål och få en bra framtid. Barn litar ju på sina föräldrar och de är barnens stora förebild, så därför är det viktigt att de jobbar tillsammans med skolan.

Slutligen är det viktigt för oss att vi försöker ändra oss och ge mer hjälp och lyfta fram vår andra son, så att han klarar sig lika bra som vår äldsta son. Skolan spelar en viktig roll, men det är ännu viktigare att föräldrarna är centrala, samt grunden för sina barn. Så alla föräldrar, var inte själviska, utan hjälp era barn i alla lägen!

Sara och Peter Pettersson, Kungsör 10 maj 2016

Lite fler exempel på hur man kan hänvisa till vad någon annan har skrivit:
När jag läste utdraget När kan du börja? ur romanen Små citroner gula av Kajsa Ingermarsson kunde jag förstå lite mer om...
Författaren som skrev romanen hänvisar oss till...
Kajsa Ingermarsson beskriver i sin roman att...
Författaren berättar i sin roman att...
Jag har läst ett reportage i Upsala nya tidning som är skriven av Maria Carlsson och hon...
Maria Carlsson beskriver i sitt reportage ” Han trivs med jobbet i äldrevården” som är publicerad av Upsala nya tidning att...

 
Tips inför dina uppgifter:
- Fundera på vilken åsikt personerna har och vilka argument som finns. Finns det olika typer av argument?
- Träna på att skriva sammanfattningar av dessa texter. Tänk på att bara ta med det viktigaste och skriva med egna ord (synonymer, göra om meningar...).
- Läs fler exempel på argumenterande texter och se på fler filmer - sök själv på nätet!

Vi vill också boka in er för att göra en diskussion, där ni ska uttrycka åsikter och komma med argument. Om tiden som vi bokar, absolut inte passar, får ni höra av er!


Måndag 4 juni (diskussioner)
13.30-13.50 Rawan + Sarah (SM)


Tisdag 5 juni (diskussioner)
8.00-8.20 Adnan + Kawa (SM)
8.00-8.20 Alaa + Tesfatsion (LJ)


8.30-8.50 Razieh + Ensaf (SM)
8.30-8.50 Omar + Iman (LJ)


8.50-9.10 Bakry + Salam (SM)
8.50-9.10 Pirwen + Walaa (LJ)


9.10-9.30 (Hasan)/Walaa + Azeb (LJ)


Glöm inte att ni kan komma på handledning fredag 1 juni kl. 10 i K5! Det är också dags att jobba på med uppgifterna i den egna planeringen och hör av er när någon uppgift är klar så får ni en inlämning på Fronter! Om ni behöver instruktioner för något, så kan ni komma hit eller mejla, så kanske vi kan skicka kopian på mejl!


/Sofia och Liselotte















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar