fredag 27 april 2018

Reflektion om budskapet

Läs det här exemplet före lektionen på onsdag för att förbereda dig inför en reflekterande uppgift:


Min reflektion om budskapet i novellen "Nu när du är stilla"

Jag tror att författaren vill visa oss hur långt det kan gå om man är elak mot en annan person. I texten förstår man att det som händer med "Grodan" i skolan till slut leder till att hon tar livet av sig. Trots att det man gör mot någon annan kan verka oskyldigt, kan det få väldigt allvarliga konsekvenser.

"Grodan", eller Sofie som hon egentligen heter, blir utsatt för trakasserier under en lång tid och klasskompisarna tvingar henne att göra de mest hemska sakerna: visa brösten för läraren, dricka tabasco och klä av sig kläderna och göra snöänglar i snön. I den stunden förstår inte klasskompisarna hur illa de gör henne och Sofie säger heller inte ifrån. Kanske vill författaren också berätta, att det är viktigt att inte acceptera vad som helst, utan säga nej direkt om något inte känns okej. Om man säger ja mot sin vilja en gång, är det lätt att man fortsätter att göra det.

Som medmänniska tänker jag, och jag tror att författaren också vill få fram det, att man har ett ansvar. Ansvaret handlar om att behandla andra människor med respekt och på samma sätt som man själv vill bli behandlad. Alla kan dock göra misstag ibland och det är inget konstigt, säg förlåt! Man behöver ta sitt ansvar och stå för sina handlingar och inse att man gör fel ibland. En ursäkt från hjärtat kan vara lösningen. Vi måste ta hand om varandra och visa förståelse här och nu, innan det är för sent!

/Sofia

Här är en länk till originaltexten:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar