torsdag 1 mars 2018

Idag, imorgon och måndag

Idag jobbade ni lite mer med svaret, som ni fick igår. Där var tanken att ni ska förstå hur man kan bygga upp ett argumenterande svar och ni fick fundera lite på hur man kunde variera den texten med olika referatmarkörer (Enligt... Han menar... Han påstår... Han hävdar... osv.). Här är svaret som ni också har fått på papper:




Exempel på argumenterande text - ett svar


Hjälp dina barn!
Vi är bestörta över att det finns många elever som inte har bra resultat i skolan. Vi har ett barn som har misslyckats och ett barn som har lyckats och vi undrar vad som är orsaken till det. När vi läste artikeln Föräldrarna avgör hur barnen lyckas i skolan av psykologen Alf B Svensson i tidningen Aftonbladet, publicerad 19 augusti 2013 kunde vi förstå lite mer, eftersom det stod att barn som kommer ifrån bra familjeförhållanden lyckas bra generellt.


Vi anser alltså att föräldrarnas roll är jätteviktig för att barnen ska klara sig bra i skolan. Om man ger sina barn trygghet och stöd i hemmet, genom att t.ex. visa dem ömhet, kärlek, ha rutiner, alltid finnas till hands, hjälpa till med läxor, påverkar det deras resultat i skolan. Det kan utveckla en mer positiv inställning till skolan. Detta styrker också Alf B Svensson i artikeln när han skriver att barn med bra självkänsla och självförtroende inte slutar kämpa så snabbt.


Att lägga tid på sina barn och vara en aktiv förälder kan vara helt avgörande för barnets framtid. Vi är föräldrar till två barn, som har helt olika skolresultat. Med vårt första barn hade vi rutiner och gav mycket stöd till honom och han presterar bra i skolan, men vårt andra barn har inlärningssvårigheter, sämre självförtroende och vi är helt säkra på att det beror på att vi inte gav honom tillräckligt med stöd när vi skiljde oss. Vår yngre son undrar hela tiden varför han inte har lika lätt som sin bror och vi har hela tiden dåligt samvete över att vi har behandlat våra söner så olika. Tänk om det här var dina barn! Hur skulle du känna då?


En del föräldrar tycker att de inte hinner hjälpa sina barn och att det är skolans fulla ansvar att lotsa dem genom livet, men det är faktiskt så att skolan och föräldrarna måste samarbeta för att eleverna ska nå sina mål och få en bra framtid. Barn litar ju på sina föräldrar och de är barnens stora förebild, så därför är det viktigt att de jobbar tillsammans med skolan.


Slutligen är det viktigt för oss att vi försöker ändra oss och ge mer hjälp och lyfta fram vår andra son, så att han klarar sig lika bra som vår äldsta son. Skolan spelar en viktig roll, men det är ännu viktigare att föräldrarna är centrala, samt grunden för sina barn. Så alla föräldrar, var inte själviska, utan hjälp era barn i alla lägen!


Sara och Peter Pettersson, Kungsör 10 maj 2016


 
Imorgon kommer det att bli eget arbete och några av er kommer att ha individuella samtal med Liselotte. Dessa kommer även att fortsätta nästa vecka. Feedbacken på presentationen ska lämnas in imorgon - mappen på Fronter stänger kl. 17.


OBS! Tills på måndag vill vi att ni tar mer er era texter som ni använde när ni gjorde era muntliga presentationer.


/Sofia
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar