torsdag 7 december 2017

Grupparbete med att skriva om faktatext

Idag är jag såååååå nöjd med ert arbete! Ni har verkligen varit flitiga och samarbetat på ett jättebra sätt. Hur känner ni själva?


Ni jobbade två och två eller tre och tre och två grupper jobbade med en text om stora och små uppfinningar och två grupper jobbade med en text om digerdöden. Ni skriver om texterna med enklare ord och jag har sagt att ni ska tänka som att ni ska förklara den för ett barn. Arbetet fortsätter imorgon och då ska ni publicera er text här på bloggen. Nästa vecka ska ni få titta på varandras texter och fundera på hur man kan göra andra varianter av texterna.


/Sofia

12 kommentarer:

  1. Det var verkligen givande och trevligt.

    Jerry

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det var bra och nyttig med grupp arbete, för vi hjälpte varandra när vi förstår inte något ord eller utryck.
    Moujeff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nästan alltid bra med samarbete!

      Radera
  3. Små uppfinningar som har haft en stor betydelse
    Det finns många stora saker som någon kommit på, t.ex. ett hjul som använder på en cykel, en bil, hävstång som lyfter tunga saker, ångmaskiner som gör att tåg kommer fram och generatorn och kärnkraften som gör energi, men man tänker inte på små saker som vi använder i vardagslivet som t.ex. vi brukar dricka i bilen och ställer det vi dricker i hållare som finns i bilen som heter mugghålare som uppfanns och utvecklas av bilfabriken på 1980- talet. Den hjälper att drycken sitter fast i hållare och hjälper oss att inte spilla ut innehållet överallt.
    Det är många små detaljer som vi inte tänker på t.ex. plast eller metallhylsa längst ut på skosnöret. Redan för 5000 år sedan brukade gamla egypterna krossa ben och använda som tandkräm. På 1800- talet hade vi möjligheter att köpa en tub med tandkräm och i Sverige kom den första tuben år 1900.
    På 1500-talet kom blyertspennan ut som vi använder nästan varje dag. Det var billigt och lättare att skriva med och människor hade möjligheter att köpa det, för att lära sig att skriva.
    Det finns många nyskapelser som är viktiga i vardagslivet, båda för en människa och för hela världen.
    Magali, Moujeff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små uppfinningar som har haft en stor betydelse

      Det finns många stora saker som någon har kommit på, t.ex. ett hjul som används till en cykel och en bil. En hävstång lyfter tunga saker och ångmaskiner gör att tåg kommer fram. Generatorn och kärnkraften gör energi, men man tänker inte på små saker som vi använder i vardagslivet, t.ex. vi brukar dricka i bilen och ställer det vi dricker i hållare som finns i bilen. Den heter mugghållare och uppfanns och utvecklades av bilfabriken på 1980- talet. Den gör att drycken sitter fast i hållaren och hjälper oss att inte spilla ut innehållet överallt.

      Det är många små detaljer som vi inte tänker på t.ex. plast eller metallhylsa längst ut på skosnöret. Redan för 5000 år sedan brukade gamla egyptierna använda krossade ben från oxskallar som tandkräm. På 1800- talet hade vi möjlighet att köpa en tub med tandkräm och i Sverige kom den första tuben år 1900.

      På 1500-talet kom blyertspennan ut och vi använder den nästan varje dag. Den var inte dyr och enklare att skriva med och människorna kunde köpa den för att lära sig att skriva.

      Det finns många nyskapelser som är viktiga i vardagslivet, både för en människa och för hela världen.

      Magali, Moujeff

      Radera
  4. Digerdöden

    Gammal svenskan ordet digher betyder stor. Om vi översätter ordet digerdöd betyder det "den stora döden".
    I hela värden drabbade digerdöden under 1300 och 1400- talet. Man kallades digerdöden som pesten som var en farlig smittsam sjukdom. Det är svårt att veta hur många människor dog i den här sjukdomen. Sjukdomen kunde spridas och växas snabbt. Antalet som drabbades var cirka 42 miljöer av den här sjukdomen.
    Många undrade om varför den sjukdomen kunde spridas så snabbt. Det fanns olika osaker. Folk bodde nära varandra och det var jättesmutsigt hemma hos de. Nu vet människor att sjukdomar sprids från smutsiga platser. De hade inte mycket kunskaper att bromsa den.
    Under 1300- och 1400 –talet ökade handel och resorna mellan länder på land. På haven åkte sjuka svartråttorna med båtarna och en liten loppa som fanns på råttans päls som smittan.
    Först kom den här sjukdomen från Kina och började spreds smittan till andra länderna. När man började behandla sjuka människor gjorde de att avskilja de på speciella platser. Världen lyckades genom att när alla människor började sköta sig ordentliga. Nu för tiden har pesten nästan försvunnit.


    Micheal, Tesfatsion, Zivar.

    SvaraRadera
  5. Digerdöden är en sjukdom

    För länge sen använde människor ordet digerdöden som betyder ”den stora döden”. Den är en sjukdom som spred under 1300-1400- talet i hela världen. Den dödade väldigt mycket människor som blev sjuka. Man vet inte hur många precis men man tror att cirka 42 miljoner personer dog på grund av den sjukdomen. Den sjukdomen föra över mellan folk väldigt snabbt.
    Det finns många orsaker att pesten spred för snabbt. Första orsak var att människor var många och bodde i bostäder nära varandra. Områdena var inte rena. Men ingen visste hur man hejdar den sjukdom. Länder startade med att köpa och sälja med varandra under 1300-1400 talet via haven. På haven kom svartråttan med fartyg. Det fanns en liten loppa med råttan som var också orsak till samma sjukdom. Sjukdomen spred från stat till stat genom handelsvägarna från Kina. Man började hålla de sjuka personerna borta från andra människor på särskilda ställena. På sjukhuset och hemmen blev renlighet utvecklades. Världen kunde kämpa mot den sjukdomen och den blev helt försvinna nu.

    Suhailah, Naden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Digerdöden är en sjukdom
      För länge sen använde människor ordet digerdöden som betyder ”den stora döden”. Den är en sjukdom som sprids under 1300 och 1400- talet i hela världen. Den dödade väldigt många människor som blev sjuka. Man vet inte precis hur många som dog, men man tror att cirka 42 miljoner personer dog på grund av sjukdomen. Den sjukdomen fördes över mellan folk väldigt snabbt.
      Det finns många orsaker att pesten sprids så snabbt. Den första orsaken var att människor var många och bodde i bostäder nära varandra. Områdena var inte rena. Men ingen visste hur man hejdar den sjukdomen. Länder startade med att köpa och sälja med varandra under 1300 och 1400 talet via haven. På haven kom svartråttan med fartyg. Det fanns en liten loppa med råttan som var orsak till pesten.
      Sjukdomen sprids från stat till stat genom handelsvägarna från Kina. Man började hålla de sjuka personerna borta från andra människor på särskilda ställen. På sjukhus och i hemmen utvecklades renlighet. Världen kämpade mot digerdöden och den han försvunnit nu.

      Suhailah, Nadin


      Radera
  6. Små och stora uppfinningar
    Det finns många stora uppfinningar som man upptackte för att hjälpa sig t.ex. hjulet och det använder vi med bilar, cyklar och motorcykel, hävstången: det hjälper med att hålla tunga saker eller om vi vill flytta dem sakerna till annan plats med hävstången. Ångmaskinen: maskiner som kommer ånga från dem och vi använder förr i tiden t.ex. tåg eller ångbåt. Vi gör el med generatorer eller kärnkraft. Men det finns också många små uppfinningar som vi använder men inte tänker på.
    Vi brukar använda mugghållare i bilen och den utvecklade på 1980-talet när vi ville dricka kaffe eller läsk, då behövde vi den, medan vi körde.
    Vi funderar inte på vem som uppfann tekniken att fästa en plast-eller metallhylsa på skosnöret och att egyptierna använde en tandkräm som utvinna från oxskallar.
    Det finns en lite sak som vi brukar använda ofta som är blyertspennan och den är lätt att skriva och billig. Blyertspennan kom på 1500-talet.
    Det finns många uppfinningar som är värdefulla för oss som person, land och helavärlden.

    wael-zaid-jerry

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små och stora uppfinningar
      Det finns många stora uppfinningar som man upptackte för att hjälpa alla människor i hela världen t.ex. hjulet och det använder vi med bilar, cyklar och motorcyklar, hävstången som hjälper till att lyfta tunga saker eller om vi vill flytta dem sakerna till en annan plats. Ångmaskinen är en maskin som användes förr i tiden till t.ex. tåg eller ångbåt. Vi gör el med generatorer eller kärnkraft. Men det finns också många små uppfinningar som vi använder men inte tänker på.

      Vi brukar använda mugghållare i bilen och den utvecklades på 1980-talet när vi ville dricka kaffe eller läsk, då behövde vi den, medan vi körde.
      Vi funderar inte på vem som uppfann tekniken att fästa en plast-eller metallhylsa på skosnöret och att egyptierna använde en tandkräm som utvanns från oxskallar.

      Det finns en liten sak som vi brukar använda ofta som är blyertspennan och den är lätt att skriva med och billig. Blyertspennan kom på 1500-talet och hjälpte människorna att bli bättre på att skriva.

      Det finns många uppfinningar som är värdefulla för oss som person, land och hela världen.

      Radera

  7. Digerdöden
    Gammal sveniska ordet dighet betyder stor. Om vi översätter ordet digerdöden betyder det ”den stora döden”. I hela värden drabbade digerdöden under 1300 o 1400- talet. Man kallades den digerdöden som pesten som var en farlig smittsam sjukdom.
    Det är svårt at veta hur många människor dog i den här sjukdomen. Sjukdomen kunde spridas och växa snabbt. Antalet som drabbades var cirka 42 miljoner. Många undrade om varför den sjukdomen kunde spridas snabbt. Det fanns olika osäker. Folk bodde nära varandra och det var jättesmutsigt hemma hos de. Nu vet människor att sjukdomen sprids på smutsiga platsen. De hade inte mycket kunskaper att hejdade den.
    Under 1300 o 1400- talet ökade handel mellan länderna. På haven åkte sjuka svartråttor med fartyg och både svartråttorna och lopporna som fanns på råttorna var smittade.
    Först kom den här sjukdomen från Kina och började spreds smitta till andra länderna. När man började behandla sjuka människor gjorde de att avskilja de på speciella platser. Världen lyckades genom att när alla människor började sköta sig ordentliga. Nu för tiden har pesten nästan försvunnit.


    Micheal, Tesfaion, Zivar.

    SvaraRadera
  8. Digerdöden
    Digerdöd är ett gammalt svenskt ord och det betyder” den stora döden”. Ordet digerdöden är också en farlig sjukdom och smittar. Den här sjukdomen spreds från smutsiga saker till många folk. Det fanns många människor som blev sjuka i hela värden under 1300-1400-talet. Det var väldigt svårt att förhindra den sjukdomen. Man vet inte precis hur många personer som dog på grund av den sjukdomen, men man tror att under 1300- 1400-talet dog 42 miljoner människor i digerdöden.
    Med tiden ville man veta hur den sjukdomen kunde skada och spridas snabbt. Det fanns många orsaker. Folk bodde i väldig små hus nära varandra och områdena var smutsiga. Idag vet alla människor hur den här sjukdomen sprids och hur man kan förhindra den.
    På 1300- 1400-talet började man resa både på land och på haven och då ökade försäljningen av saker och man handlade mer av varandra. På haven följde sjuka svartråttor med båtarna, och det fanns en liten loppa på råttan som kunde smitta.
    Den här sjukdomen kom först från Kina och började sprida smittan från länder till länder. Man började sköta de sjuka människorna och hygienen blev bra så till slut försvann nästan sjukdomen.

    Azeb

    SvaraRadera