torsdag 4 april 2019

Fredag och måndag

Imorgon läser vi den här texten, eller i alla fall några sidor:


https://issuu.com/provlas/docs/9789188523297/12


Vi ska också träna på att sammanfatta texten. Det kanske vi bara hinner göra lite muntligt imorgon, men då fortsätter vi på måndag. Läs gärna lite hemma innan lektionen imorgon!


Lite ord från texten:
kolugn
oläsbar
sämskskinn
en tjärn
allätare
inom ett stenkast
digert
surt förvärvat
ungkarlsliv
pocka på
fullspäckad
kärlekskrank
säga ifrån


omplacerad
på inrådan av någon
komma insläntrande
sprängfylld
yvig
ligga på plus hos någon
dyngsur
enerverande
prata sig fri
våldsröra
fribiljett
ställa till med något




/Sofia

2 kommentarer:

  1. Sammanfattning av kapital 1 ”Snuten som hamnade i Sveg”

    Texten handlar om tre poliser som jobbar på utlänningsroteln. En av dem är Lasse Gustavsson. Han bor ensam i Stockholm och han kommer ifrån norra Sverige. Han tycker om alla typer av musik och han har social kompentens och ett bra utseende och därför vill alla kvinnor som står på listan i hans kalender umgås med honom och de är från alla åldrar.
    Den andra personen är Uffe Svensk och han jobbar med Lasse Gustavsson. Uffe Svensk hade två stora erfarenheter och han är stolt över dem. Han hade varit vid ockupationen av Västtyska ambassaden 1973 och den andra händelse var att han var med på platsen, när Palme mördades på vägen. Uffe Svensk är bra på att övertyga andra personer eftersom han är frispråkig med allt som han säger.
    Den tredje personen är Kjelle Edin som har en brysk metod, när han jobbar som polis. Han är bra på att prata sig fri när han har en konstig situation, till exempel när någon person anmäler honom.
    Gösta Lingonkvist är chefen på utlänningsroteln. Han hade först börjat som spanare på olika ambassadfester och han jobbade som livvakt till kungafamiljen. Han och hans kollegor måsta åka till båten som går mellan Stockholm och Finland för att hämta en person som inte hade papper, för att stanna i Sverige. Mannen som är från Ghana hade stora muskler och han var över två meter lång. De planerar att gripa honom på grund av han bråkade med andra personer på båten.

    SvaraRadera
  2. Texten berätta om Lasse Gustavsson som jobbar polis i Stockholm och han kom från norr Sverige. Han var trivs i Stockholm och bor ensam för att barn och fru inte var av sina intressen. Dessutom tycker han om olika typer av musik och han hade kalender med många namns kvinnor i olika åldra.
    Anda person är Uffe Svensk som arbetade på många avdelningar på polis och han brukade prata fri.

    SvaraRadera