måndag 5 november 2018

Exempel på bokanalys


Jag har hittat ett exempel på en bokanalys, som är skriven på delkurs 3. Tänk på att det är ett elevexempel och att språket inte är helt korrekt. Strukturen och innehållet är däremot helt ok. Den avslutande reflektionen kunde ha varit lite mer utvecklad.

Analys av boken "Beredd på det värsta" författaren Lou Allin


Genre:

Den här boken är en dramatisk berättelse och man kan veta det för att den här boken berättar om händelser som händer på riktig och innehåller mycket känslor.

Handling:

Sandra och hennes dotter Jane bor i Vancouver Island, och denna kvinna förlorade sin man Andy med cancer. Efter att hennes man dog träffade Sandra en man som heter Joe och ett förhållande utvecklades snart till kärlek.

Sandra och Joe överens stammade att gifta sig och i början var Joe en bra man men efter ett tag blev han en elak och våldsam man och Sandra upptäckte att han lurade sina klienter och hade dödat sin första fru.

Sandra bestämde sig fly med sin dotter från Joe och gömma sig i en gammal stuga som ägs av sin första mans farfar i avlägsen stad. Joe viste deras plats och följde dem och där Sandra förberett sin plan att sjunka honom i den frusna sjön.

Början och slutet:

I början av boken beskrev författaren Sandras lidande efter hennes första man och hur hade hon första möte med Joe och hur började hon sin historia med honom. Enligt mig tycker jag att bokens början är väldigt roligt eftersom den innehöll mycket blandade känslor som sorg, kärlek, beundran, mysterium och spänning och jag älskar denna typ av böcker.

I slutet av boken beskrev skribent hur Sandra planerade sjunka Joe och hur den här planen var liknade som Joe gjorde med hans första fru och jag tycker att det var en chockerande slut eftersom Sandra blev en dålig person som Joe.

Personer:

Sandra är huvudpersonen i berättelsen och hon är en änka kvinna som förlorade sin man och har en dotter och hon är trettiosex år. Sandra är en vacker, intelligent och modig kvinna i svåra situationer och är väldigt ledsen kvinna för sin mans död.

Joe är andra huvudperson i historien och han är 40-årig man och arbetar som advokat och blir Sandras make. Joe är en bedräglig, arrogant och lögner person och låtsas han så mild för att  han ville gifta sig med Sandra.

Jane är Sandras dotter och hon är tolv år och är en mycket smart tjej och hennes favoritämne i skolan är naturkunskap.

Andy är Sandras första make och han dog av cancer för ungefär ett år sedan och ägde en butik som säljer snöskotrar och båtar.

Bonnie är Andys moster och hon bor i ett litet hus nära Sandras hus. Bonnie är en äldre kvinna som blivit glömsk.

Miljön:

Historien hände i många miljöer. I början av boken börjar författaren att beskriva om stranden som hände där det första mötet mellan Sandra och Joe. På Stranden låg en död val och en grupp människor hade samlats runt den och måsarna skrek och det fanns ett fik mot parkeringen bredvid stranden "Det låg en död val på stranden".

Den andra miljön var Joes våning i Victoria, där den var vacker och innehöll tre rum, varav en hade ett Joes kontor och den hade köksbänkar i granit och två stora badrum och våningen hade en utsikt mot snötäckta bergen "Utsikten mot de snötäckta bergen fick mig att tappa andan".

Den tredje miljön var den gamla stugan där Sandra och hennes dotter gömde sig. Den var liten, nästan som lekstuga och det var lite smutsig. Nyckeln hängde på en kork under ett fönster. Det luktade instängt där inne. Ett rum och ett litet kök med vedspis. En pump för kallvatten. På väggen hängde ett gammalt foto av Sandra och Andy "Vad liten den där. Nästan som en lekstuga".

Tid:

Historien började efter att Sandras make dött under året och fortsatte fram till Joes död i sjön. Sandra och Joe gifte sig efter det första mötet fyra månader och efter fem månader flyttade de till det nya huset. Sedan Sandra och hennes dotter flydde till den gamla stugan och efter två månader spårade Joe henne och där slutade historien.

Budskap och personlig reflektion:

Jag tycker att den här boken innehåller ett grundläggande ide som är centrerad kring berättelsen att man måste tänka mycket innan man fattar ett stort beslut i sitt liv eftersom varje beslut som fattas av mannen har konsekvenser vars kan vara ödesdigra för antingen fullständig framgång eller absolut misslyckande.

Författaren skickar flera meddelanden i den här boken att man måste vara försiktig när man fattar sitt beslut special när man är ledsen eller ensam som Sandra och inte luras av sken, och ett annat budskap att man som skadar andra kommer att skada på samma sätt som hände med Joe.

Enligt mig tycker jag att den här boken är en underbar och rolig bok eftersom den berättar om realistiskt livet och här lärt mig massor av saker t.ex. att vara försiktig med viktiga beslut under det här livet.

3 kommentarer: