onsdag 17 maj 2017

Resten av terminen

Det går mot sitt slut och vi är klara med dialektpresentationerna. Fint jobbat! Igår gjorde vi en läsförståelse, för att vi vill se vilken nivå ni är på. De som inte var här igår kommer att göra en annan läsförståelse idag. En del av uppgiften var ju att skriva en sammanfattning och då är det viktigt att kunna hitta det viktiga i texten - t.ex. vem handlar det om och vad vet vi om personen? Var händer det? När händer det? Vad händer i korthet? Varför hände det? Vilka konsekvenser fick händelsen? Sen beror det ju på vilken typ av text man ska sammanfatta - en tidningstext som reportage eller nyhetsartikel kan det passa bra för, men för en novell eller recension kanske man behöver tänka lite annorlunda. Ett bra tips är att tänka att man ska skriva sin sammanfattning för någon som inte har läst originaltexten och också tänka att man kan göra språket lite lättare än originalet. Här kan ni få lite mer tips:


Att sammanfatta text:
https://www.youtube.com/watch?v=BcmlBKP1cfA


Det ni gör den här veckan är ju ett litet förtest, framförallt för dem som ska göra slutprov nästa vecka, så försök träna på att sammanfatta. Det blir den uppgiften på slutprovet också!


Vi vill också att ni förbereder er lite mer genom att läsa om faktatexter, vilket är något som alla kommer att få göra en uppgift om på måndagslektionen. Här finns lite repetition om det:




Faktatexter:


För er som inte gör någon uppgift idag, så är det tid till eget arbete och det är det också på fredag. Imorgon, torsdag, får ni studera själva eftersom vi lärare åker till Stockholm med SFI. Nästa vecka är det prov för vissa och eget arbete för andra! Sista lektionen är på onsdag nästa vecka, alltså den 24 maj!
Ha det bra!
/Sofia

1 kommentar:

  1. Ayman32

    Videon är nyttig och sammanfattad.
    Tack!

    SvaraRadera