tisdag 21 mars 2017

Tankar om pappan och läsning av sid. 10-14

Idag fick ni hjälpas åt att sammanfatta vad som hade hänt i de två första kapitlen, eftersom inte alla var med igår. Ni sa att första kapitlet handlade om Sofia. som sprang ihop med Mario i klass 9B, när hon var på väg till engelskalektionen och hon skämdes lite, eftersom hon tyckte att Mario var snyggast på hela skolan. Hon blev jätteglad att han kollade in henne, när hon gick ifrån honom. Kapitel 2 berättade om Fatima, som bor med sin mamma, pappa och syster. Familjen har flyttat till Sverige från Irak och pappan vet inte så mycket om hur det nya samhället fungerar. Han tror t.ex. att man dansar runt på isen i bikini, när man ska åka skridskor i skolan, vilket Fatima ska göra. Hans enda koppling till skridskor är konståkning, som han har sett i OS på TV. Han förbjuder därför Fatima att vara med på skridskodagen och skriver ett intyg till skolan att hon inte får. Han vill dessutom att Fatima ska säga att det står i Koranen att flickor inte får åka skridskor. Mamman ifrågasätter pappans beslut, men det ändrar ingenting och när Fatima berättar för pappan att hon verkligen vill vara med och att hans syn inte stämmer, blir han ännu mer arg och skickar ut henne i köket för att hjälpa till med hushållsarbetet. Där har hon sin viktigaste uppgift, enligt honom.


Vi pratade lite om era tankar om pappan och hur ni upplever honom och ni berättade om situationer från era liv. Vi enades om att han skulle behöva mer kunskap och att det mesta går att lösa, om man bara berättar vad man tänker.


Ni fick sedan ca. 1 timme till att skriva en reflektion på max. 1/2 sida på datorn. Jag tipsade om att man först kan göra en kort sammanfattning av t.ex. pappans inställning för att sedan berätta vad man tänker om det och förklara och motivera. Ni som inte var här, behöver hämta boken, för att kunna göra uppgiften.


Efter rasten läste vi sid. 10-14 gemensamt och pratade om ord och innehållet. Följande ord är viktiga att känna till för att förstå kapitlet:


desperation
flacka med blicken
på jakt efter något
otillåtet
mumla
matkö
ögna igenom
en sura i Koranen
troende
keps
passa på
smita bort till
fnysa
strider mot religionen
påstå
inte förrän
blänga
vakttid
antagligen
upprepa
lägga upp
som om den bränns
komma i kontakt med
lägga av
käka
ta sig ur
utsläppt hår
åtsmitande topp
magen bar
avteckna sig
en joystick
gå vilse
bli tvärtyst
sleva upp
drypa av
mikroskop
gå på muggen
en knipa
vara skyldig någon något
lägga sig i
fräsa
bli blixtarg
schysst
snacka
hamna i helvetet
vara korkad
småspringa
glo
strunta i något
driva med någon
skylla dig själv
skalle
vara väck
Gå och dra nåt gammalt över dig!
mattant
hacka på någon
ha publik
himla med ögonen
ett menlöst djävla offer
vara förtryckt
ha svårt att tolka något
nicka
se en glimt av
vara generad
stirra


Imorgon blir det mer ordfokus när ni ska läsa nästa kapitel i smågrupper!
/Sofia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar