onsdag 29 mars 2017

Skriv en läslogg i par

Idag får ni välja ett citat eller ett kortare stycke från romanen (fram till sid. 38) och skriva en läslogg om det. Ta hjälp av inläggen från tidigare. Publicera läsloggarna här!


/Sofia

6 kommentarer:

  1. Läs logg på ett citat från boken ”Det finns inga skridskor i öknen” av Mats Berggren.
    ”De skrattade lite extra för att det inte skulle bli för tyst.”
    Fatima och Sofia gick i samma klass i över tre år men visste Sofia ingenting om Fatima och Fatima visste ingenting om Sofia. Fatima var som en plugghäst och bodde med sina föräldrar som förbjöd henne att göra många aktiviteter t.ex. åka skridskor, cykla och simma. De motiverade det att det stod i Koranen och alla aktiviteter stred mot sin religion. På den andra sida fanns Sofia som led av ensamhet på den här perioden. Hon hade inte kompisar och Sofias mamma var oftast upptagen eftersom hon jobbade då och då på kvällen och ibland jobbade extra timmar. Det betyder att Sofias mamma inte hade tid för att mamma inte orkade ställa upp med Sofias tanker, alltså vad Sofia vill. När Fatima gick hos Sofias hem kände de varandra mer och började de upptäckte varandra.
    Detta är normalt när tjejer träffar varandra och gör roliga saker och ska vara stämningsfull. Jag tycker att tjejers möten bättre än möten mellan en tjej och en kille eftersom ungdomarna är inte medvetna och det betyder att de kanske göra några dåliga saker.
    När jag var ung var jag och mina kompisar gjorde roliga saker i skolan också hos mig hemma t.ex. vi sminkade oss många gånger och målade våra naglar med olika färger, för att låtsades oss som vuxna och gjorde som våra mammor. Jag känner att det var den enda dag som hade fått uppleva mycket roligt i mitt liv, eftersom vi var så spontana utan att vi tänka efter.


    Suhailah och Rawaa

    SvaraRadera
  2. Läslogg på ett citat från ”Det finns inga skridskor i öknen”


    ”Det var först nu som Sofia hade börjat ana att det dolde sig mera under den väluppfostrade ytan än vad hon trott.
    Hon upptäckte att hon undrade över något hon aldrig undrat över förut.” Sid.38


    Trots att Sofia har börjat prata med Fatima utifrån att hon vill retas lite med henne i klassrommet, känner hon sig mer intressead av Fatima samt upptäcker att hon har vänliga känslor mer än vad hon har trott. Allt detta är efter en kort upplevelse med person som hon bryr inte sig på förut. Eftersom Sofia kanske har en förutfattad mening om Fatimas bakgrund och tankar.
    Nu för tiden beror dock många människor på stereotyper för att förstå andra människor som kommer ifrån andra kulturell bakgrund. Medier spelar en stor roll att påverka den allmänna opinionen på många frågor så att några människor föredrar att undvika nya upplevelser.
    Min vän har sagt till mig att när han flyttade till en annan stad i mitt land för att fortsatta sina studier, hade han många svårigheter p.g.a. hans lantliga dialekt. Dessutom hade människor där en stereotyp om de andra som bor på landet. Med tidens gång och mer kommunikation med andra blev det lättare och lättare.

    SvaraRadera
  3. Läslogg på ett citat från boken

    ”Fatima hade ett gräl med sig själv” av Mats Berggren

    Fatimas pappa vägrade att sin dotter åka skridskor med klasskamrater i skolan men hon hade lust att åka. Sofia övertygade Fatima att låna en skridskor av henne utan att Fatimas pappa vet att Fatima ska åka skridskor. Eftersom Sofia kände sig ensam, ville hon få kompisar.
    Det är inte fel när en flicka åka skridskor men felet är att Fatima ljuga för sin pappa. Fatimas pappa hör inte henne, han bara säger nej utan att ta reda på vad saken gäller. Han missförstår om vad tjejer tar på sig när de åker skridskor. Hon har gräll med sig själv, för att hon ljuger för sin pappa och hon brukar inte göra så här. När föräldrarna bestämmer för mycket över sina barn ska det framkalla negativa konsekvenser t.ex. att barnen börja ljuga för sina föräldrar.
    När jag var ung hade jag en klasskamrat i skolan som hade en sträng pappa. Han misshandlade henne mycket, hon kände att hemma liknade ett fängelse. Då blev hon missbrukad knark och hasch och gjorde många dåliga saker, hon brydde sig inte om sin skola och framtiden. Han förbjöd henne om allting så kunde hon inte att veta vilken som är fel och vilken som är rätt. Föräldrarna bör vara som kompisar med sina barn och lyssnar och veta hur de tänker, så barnen inte ska behöva att göra saker utan att föräldrarna veta.

    Mariam och Nadin


    SvaraRadera
  4. Läslogg på ett citat från boken
    ”Det finns inga skridskor i öknen” av Mats Berggren

    ”man skulle lyda sina föräldrar, Gud såg henne och skulle straffa henne, men å andra sidan var det nog inte haram, förbjudet enligt islam, som att stjäla eller dricka vin, och då kunde väl straffet inte bli så hårt? ” (Sidan 36)

    Fatima kände sig oroligt och hon skyllde på sig eftersom hon ljug för sin pappa och gick med Sofia till hennes hus. Hon vet redan att om ingen såg henne att hon gick till Sofias hus, kan Gud se henne. Hon anar att hennes straff inte ska bli som någon har stajlat eller druckit vin.

    Det är inte bra när man ljuger för sina föräldrar även om det fanns Gud eller inte. Ungdomar brukar ljuga mest för att de ska få någonting T.ex. de vill titta mer på teve, data spel, spela fotboll eller vara ute. Ungdomar ljuger också när de förstöra någonting. Föräldrarna spelar en stor roll när de lärar sina barn att inte ljuga. Föräldrarna är ett föredöme för sina barn så när föräldrarna ljuger barnen kan lära sig att ljuga som sin mamma och pappa gjorde.

    Jag kommer ihåg när jag var liten ljug jag så mycket för mina föräldrar. Jag sa så här till de, att jag var klar med mina läxor så jag går ut tidigare och får spela mer med mina vänner. En gång när jag fick ljuga för mina föräldrar. Jag kom tillbaka hem försent och jag luktade cigg innan jag öppnade dörren hade jag parfym på mig och tuggade tuggummi så de undrade, om jag har rökt eller någonting och jag sa ” Nej själv klart att jag inte röker ”. Från denna dag tills idag jag röker fortfarande och jag kan inte sluta heller.När man röka, är det riktigt svårt att sluta röka specialt när man har rökt efter fler år. Om jag har inte ljuget för de då skulle jag inte rökte tills idag så det skulle bli lättare för mig om jag har inte ljuget för de och gjorde slut från denna dagen.

    Ghazwan , Faisal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättad version:

      ”Man skulle lyda sina föräldrar, Gud såg henne och skulle straffa henne, men å andra sidan var det nog inte haram, förbjudet enligt islam, som att stjäla eller dricka vin, och då kunde väl straffet inte bli så hårt? ” (Sidan 36)

      Fatima kände sig orolig och hon anklagade sig själv eftersom hon ljög för sin pappa och gick med Sofia till hennes hus. Hon visste redan att även om ingen såg henne när hon gick till Sofias hus, kunde Gud se henne. Hon anade att hennes straff inte skulle bli som när någon hade stulit eller druckit vin.

      Det är inte bra när man ljuger för sina föräldrar oavsett om det finns Gud eller inte. Ungdomar brukar ljuga mest för att de ska få någonting, t.ex. de vill titta mer på teve, spela dataspel, spela fotboll eller vara ute. Ungdomar ljuger också när de har förstört någonting. Föräldrarna spelar en stor roll när de lär sina barn att inte ljuga. Föräldrarna är ett föredöme för sina barn så när föräldrarna ljuger, kan barnen lära sig att ljuga som sin mamma och pappa gör.

      Jag kommer ihåg när jag var liten och ljög så mycket för mina föräldrar. Jag sa till dem, att jag var klar med mina läxor så jag gick ut tidigare och fick spela mer fotboll med mina vänner. En gång när jag fick ljuga för mina föräldrar, kom jag tillbaka hem försent och jag luktade cigg. Innan jag öppnade dörren hade jag parfym på mig och tuggade tuggummi så de undrade, om jag hade rökt eller någonting och jag sa ” Nej själv klart att jag inte röker ”. Från denna dag tills idag röker jag fortfarande och jag kan inte sluta heller. När man röker, är det riktigt svårt att sluta röka speciellt när man har rökt i flera år. Om jag inte hade ljugit för dem då skulle jag inte röka idag heller, så det skulle bli lättare för mig om jag inte hade ljugit för dem och slutat den dagen.

      Ghazwan , Faisal

      Radera
  5. Bra jobbat alla mina kompisar.
    Det var min första dag i praktiken på dagis och det var jobbigt,men det var roligt att vara med barn.

    SvaraRadera